Regeringen nærmer sig mål for uddannelser

Rekordoptag bringer regeringen nærmere sin ambition om, at 60 procent af en ungdomsårgang i 2020 vil have fuldført en videregående uddannelse, vurderer uddannelsesekspert.

Foto: Axel Schütt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I takt med at flere og flere unge kommer ind på de videregående uddannelser, nærmer regeringen sig sin ambition om, at 60 procent af en ungdomsårgang skal have fuldført en videregående uddannelse i 2020.

Det vurderer professor Palle Rasmussen fra Center for Uddannelsesforskning på Aalborg Universitet.

»Der er kommet en stærk søgning og stort optag, så det bringer helt klart regeringen tættere på dens målsætning. Stigningen i optaget de foregående fem år er på omkring 70 procent, og det er sørme meget,« siger han.

Tirsdag får håbefulde unge besked på, om de er optaget på deres drømmestudium. Ifølge den første opgørelse fra Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser tilbyder uddannelserne plads på et studie til 63.525 ansøgere.

Det er fire procent flere end i 2012, hvor der også blev sat rekord med 60.537 studiepladser.

Men selv om optaget fortsætter med at stige, er uddannelserne grundlæggende rustet til at håndtere det, understreger Palle Rasmussen.

»Vi har et system, hvor pengene følger de studerende, så de økonomiske mekanismer sørger for, at der grundlæggende også vil være kapacitet til at håndtere et øget optag,« siger han.

Uddannelsesstederne sætter også rekord i antallet af afslag. 20.654 ansøgere vil få at vide, at de ikke bliver optaget, og ifølge Palle Rasmussen giver det anledning til at se på, hvordan kapaciteten er fordelt på de enkelte uddannelser.

»Hvis man sammenligner forskellige fag og uddannelsesniveauer og ser, hvor der er særligt mange, der er blevet afvist, må det føre til overvejelser om, hvorvidt man skal omdisponere kapaciteten på sigt,« siger han.