Regeringen kritiseres for lange ventetider til coronatest: »Køen er simpelthen for lang«

Flere coronateststeder har flere dages ventetid. Det er ikke godt nok, mener sundhedsordfører i Venstre, Martin Geertsen.

 
Antallet smittede med corona er begyndt at stige, og det er især unge mellem 20-29 i hovedstadsområdet, der er ramt. Få det fulde overblik over situationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg, Kristina Finne Fold sammen
Læs mere

Regeringen og sundhedsmyndighederne har længe talt om vigtigheden – og mest af alt – effekten af tidlig testning.

Men for de flestes vedkommende kan det tage flere dage, før man har mulighed for at få foretaget en coronatest. Dernæst følger ventetiden på, om testen er negativ eller positiv.

Ventetiden for at blive testet for covid-19 er lang flere steder i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

DR Nyheder har gennemgået alle 48 teststeder i landet. Kun ved tre af stederne var det muligt at booke en tid inden for 24 timer, hvis man bestilte uden henvisning fra egen læge.

Da Berlingske forsøger at bestille en tid i dag, onsdag, er det først muligt at få en ledig tid i København lørdag 26. september. Nogle teststeder har så lang kø, at det ikke engang er muligt at booke en tid de kommende syv dage.

Det var ellers regeringens ambition, at 80 procent skulle kunne få test inden for en dag samt svar inden for 24 timer.

»Det (testning, red.) er noget, der er helt afgørende. Det er en hjørnesten i vores indsats og giver os nogle gode arbejdsbetingelser fremover,« sagde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ellers om vigtigheden af test, da fase 4 blev igangsat.

Af DRs opgørelse fremgår det, at ventetiden er ekstra lang i Syddanmark. Der er der i gennemsnit 4,5 dags ventetid på at få en test.

»Køen er simpelthen for lang«

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, kritiserer over for DR de lange ventetider.

»Jeg vil nu bede regeringen om at lave en decideret handlingsplan for: Hvornår sker hvad, og hvornår kan vi hurtigst muligt komme op i kadence i forhold til antallet af test.«

Også på Twitter kritiserer sundhedsordføreren regeringen: »Køen er simpelthen for lang«.

Han skriver blandt andet, at Venstre beder regeringen fremlægge en handlingsplan med flere midler. Derudover ønsker partiet at samle resten af folketingets partier for at drøfte situationen.

Til DR bekræfter statsminister Mette Frederiksen (S), at det stadig er målet at gennemføre de fleste coronatest inden for 24 timer, samt at ventetiden skal mindskes:

»Det er klart, at når der testes så mange, som der gør lige nu, så vil der nogle steder være ventetid, og det skal de, der har ansvaret, selvfølgelig sørge for at få nedbragt.«

Hvis man skal have en test akut, skal man håbe, at man er i nærheden af Aalborg, Kastrup Lufthavn eller Rønne. De tre steder er der – som de eneste – ingen synderlig ventetid.