Regeringen kritiseres for dobbeltspil om danskernes ferierejser

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid særligt er præget af coronakrisen og dens omsiggribende konsekvenser.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen. Du har taget hul på en torsdag morgen i selskab med dit favoritmedie, og her får du overblikket over dagens vigtigste historier, og det er stadig med en fed streg under corona.

Vi indleder med en nyhed, der vel kan betegnes som relativt god. I Berlingskes daglige dom over dagens tal kommenterede Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør i Statens Serum Institut, coronatallene med følgende udsagn:

»Det fortæller mig, at epidemien er ved at dø ud.«

Det kan man da godt lune sig lidt ved.

Nu til noget lidt mere dystert.

Dagens tal

  • Bekræftede smittede: 10.667
  • Indlagte: 164
  • Indlagte på intensiv: 37
  • Antal døde: 533
  • Bekræftede smittede på verdensplan: 4.347.018
  • Døde på verdensplan: 297.197

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Eksperter kritiserer testmetoden i de hvide telte for at være forældet og usikker

Først en nyhed fra egne rækker. Berlingske skriver torsdag, at man i landets hvide testtelte tester folk uden symptomer med almindelige vatpinde.

Men det møder kritik, da almindelige vatpinde kan forringe testresultaterne.

På hospitalerne skal patienterne testes med særlige testpinde, men i de hvide telte er det altså vatpinde, der anvendes. Testmetoden vækker undren hos en række fagfolk.

Nikolai Kirkby er laboratorieleder på Rigshospitalet, og han er en af dem, der mener, at vatpindene er et problem.

»Vatpinde er noget, vi normalt vil undgå. Vi har tidligere undersøgt forskellen mellem vatpinde og podepinde og besluttede at gå bort fra vatpindene. Jeg kom hertil for 18 år siden, og allerede dengang begyndte vi at gå væk fra at bruge dem. Det er en gammel historie og noget, som alle ved – det er et lukket kapital,« siger han.

Konsekvensen ved at bruge vatpinde kan ifølge Nikolai Kirkby være, at nogle testresultater vil vise falsk-negativ.

Læs hele historien her.

Coronakrisen rammer bankerne: Overskud vendt til kæmpe underskud

Coronakrisens jerngreb har i høj grad også ramt bankerne i Danmark. Nye tal fra Finans Danmark viser, at de senere års overskud i sektoren er vendt til underskud i første kvartal af 2020.

Her fik Danmarks syv største danske bank- og realkreditkoncerner, de såkaldte SIFIer, et samlet underskud på 2,3 milliarder kroner mod et overskud på 6,3 milliarder kroner i samme periode året før.

»Det underskud, vi ser nu, er på mange måder et billede af, at bankerne er et spejl af samfundsøkonomien. Med udsigt til et verdenshistorisk tilbageslag i 2020 er det også forventningen fra bankernes side, at man kommer til at tabe penge på kunder, man har lånt ud til,« siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark.

Læs hele artiklen her.

Mette Frederiksen trækker i den store nødbremse overfor Kina

Her hos Berlingske kan du i dag også læse historien om, at Mette Frederiksen er i gang med et større lovinitiativ, der én gang for alle skal sætte nogle hegnspæle op omkring det, man kalder kritisk infrastruktur i Danmark.

Telekommunikation i Danmark bliver fremover en del af den kritiske infrastruktur. Dermed vil der blive opstillet en række »objektive kriterier« til udbyderen, som statsministeren udtrykker det, for at kunne byde ind på 5G i hele Rigsfællesskabet.

»Coronakrisen har vist os, at vi er nødt til at forstå kritisk infrastruktur bredere og bredere i takt med, at verden udvikler sig, som den gør. Det, vi kan se, er, at vores samfund og vores velfærd og velstand i højere og højere grad afhænger af vores evne til at være sikker, når det handler om den digitale verden. Men vi må også sige, at den sårbarhed, der er med det nye 5G-netværk, betyder, at vi set med regeringens briller ikke kan se leverandører af 5G-netværket som bare »leverandører« til et telekommunikationsnetværk. Vi bliver nødt til at anskue det som sikkerhedspolitik,« siger Mette Frederiksen.

Læs hele artiklen her.

Eksportvirksomheder styrtbløder: Står til at miste 170 milliarder kroner i 2020

På Rådhuspladsen har Politiken en nedslående nyhed om, at danske eksportvirksomheder står til at miste 170 milliarder kroner i 2020.

Tallene kommer fra en ny analyse fra Dansk Industri (DI), der anslår, at de danske eksportvirksomheder alene i 2020 vil opleve en tilbagegang på omkring 13 procent. Det svarer ifølge Politiken til et tab på 170 milliarder kroner.

»Det er en alvorlig nyhed for alle danskere. Eksporten finansierer store dele af vores velfærdssamfund, og tab på eksportmarkedet bliver ikke bare sådan indhentet igen. Der kan være tale om varige tab, hvis udenlandske virksomheder overtager danske markedsandele,« siger Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i DI.

Artiklen fortæller, at i omegnen af 845.000 danske arbejdspladser er direkte afhængige af eksport. I samme forbindelse har DI udarbejdet en plan med 20 punkter, som ifølge DI bør forfølges politisk. Et af punkterne er genåbning af erhvervsrejser.

Læs hele Politikens artikel her.

Regeringen spiller dobbeltspil om danskernes ferierejser

Hos Jyllands-Posten kan man torsdag læse en artikel om muligheden for at få tilbagebetalt penge, hvis en flyrejse bliver aflyst.

Bliver en flyrejse aflyst, skal forbrugeren have pengene tilbage inden syv dage, men hvis det er en pakkerejse, så vil regeringen nu give rejseselskabet lov til at udskyde tilbagebetalingen i et helt år.

Tirsdag indgik erhvervsminister Simon Kollerup (S) og et bredt flertal i Folketinget en aftale, der skal hjælpe rejsebranchen. Her vil man nu give selskaberne lov til at fravige EU-reglerne om, at en aflyst rejse skal refunderes til forbrugeren, hvis det ønskes.

Det møder blandt andet kritik fra Forbrugerrådet Tænk, da det nye udspil om en voucherordning for pakkerejser heller ikke stemmer overens med EUs pakkerejsedirektiv.

»Da Benny Engelbrecht for et par uger siden skulle til møde med de andre transportministre i EU, udviste han en klar forståelse for, hvor vigtigt det er at opretholde forbrugerrettighederne – også i krisetider, for det er netop der, at de skal vise deres værd. Derfor er det superærgerligt, at regeringen nu går ind på en slingrekurs og skelner mellem flyrejser og pakkerejser,« siger Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip, til Jyllands-Posten.

Læs hele artiklen hos Jyllands-Posten her.

Det sker i dag:

9.00: Afhøringer i Støjbergs asylsag indledes

Instrukskommissionen indleder undersøgelser af Inger Støjbergs ulovlige instruks om at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.

19:30 Partilederne i coronadebat

Under temaet »Hvordan får vi Danmark tilbage?« skal partilederne fra alle de partier, der er valgt til Folketinget, torsdag aften debattere coronakrisen. Værter for debatten er Ask Rostrup fra DR og Cecilie Beck fra TV 2. Debatten vises både på DR og TV 2.

Dagens tal:

16

Antallet af år som Kronprinsparret i dag har været gift, og i dag kan Kronprinsparret så fejre såkaldt Månebryllup. 14. maj 2004 sagde kronprins Frederik ja til Mary Donaldson i Københavns Domkirke. »Det var jo ikke bare forelskelse, men lige så meget følelsen af at have mødt en soulmate,« har Kronprinsen tidligere udtalt i bogen »Under bjælken«.