Regeringen klar til at udvise imamer

Islamiske vielser af danske teenagere bør udløse, at opholdstilladelsen for godkendte religiøse forkyndere inddrages. Det mener såvel integrationsministeren som justitsministeren.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er »afskyvækkende« og »chokerende«, at danske piger ned til 14 år bliver islamisk viet af imamer, mener regeringen. På den baggrund erklærer integrationsminister Søren Pind (V) sig klar til at smide imamer, der udfører ægteskabsritualet, ud af landet. Ritualet indebærer blandt andet en islamisk ægteskabskontrakt og beslutning om pigens medgift.

»Det kan gøres til en betingelse for ophold i Danmark, at hvis sådan noget finder sted, så kan den opholdstilladelse inddrages,« siger Søren Pind.

LÆS OGSÅ: Unge danske piger indgår hemmelige islam-ægteskaber

Udmeldingen kommer, efter at Berlingske i går kunne fortælle om en række tilfælde, hvor piger helt ned til 14 år er blevet viet på trods af forældrenes manglende samtykke. Integrationsministeren har nu bedt Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, om at kortlægge, hvor udbredte vielserne er.

Da Berlingske første gang rejste sagen i januar, tøvede regeringen. Den tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) sammenlignede på et samråd ægteskaberne med, at hun som barn viede sine egne dukker. Selv om en række fagfolk påpegede, at vielserne binder meget stærkt religiøst og socialt, nøjedes justitsminister Lars Barfoed (K) med at erklære, at vielserne ikke var juridisk gyldige. Men nu melder også Lars Barfoed sig klar til at tage affære mod imamer, »der lokker unge piger ud på den galej.«

»Det er et udtryk for, at der er ved at udvikle sig et parallelt retssystem, som vi skal skride effektivt og hårdt ind overfor. Jeg er umiddelbart enig med integrationsministeren i, at de må ud af landet, hvis de misbruger deres autoritet i den grad,« siger han.

Socialdemokraternes integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen, erklærer sig klar til at se på mulighederne for en udvisning. Han mener, det er »bedre sent end aldrig,« at SFI er blevet bedt om at kortlægge, hvor mange danske teenagebrude der findes.

Mustafa Gezen, talsmand for Muslimernes Fællesråd, støtter en undersøgelse.

»Det er helt uacceptabelt, at nogen kan foretage vielser af den karakter. Det kan vi kun tage afstand fra. Det er ulovligt, og vi hilser regeringens undersøgelse velkommen,« siger Mustafa Gezen.

INFOshop: Danskerne: Udlændinge skal være som os