Regeringen indgår smal rygeaftale

Ny aftale betyder, at der indføres et totalt rygeforbud på institutioner for børn og unge under 18 år.

rygelov
Foto: Mogens Flindt

Regeringen og Enhedslisten er blevet enige om at ændre rygeloven. Det sker efter langstrakte drøftelser, hvor de borgerlige partier undervejs forlod forhandlingerne. Aftalen betyder blandt andet, at der indføres et totalt rygeforbud på institutioner for børn og unge under 18 år - ligesom det bliver forbudt at ryge i arbejdslokaler i bygninger, der tjener som arbejdsplads for én person ad gangen. Minister for sundhed og forebyggelse, Astrid Krag (SF), glæder sig over aftalen:

- Jeg er utrolig glad for, at et ansvarligt flertal i Folketinget vil skabe markante forbedringer for danskernes sundhed. Regeringen søgte bred opbakning til at udbrede de røgfri miljøer yderligere især i forhold til børn og unge, som vi har en særlig forpligtelse til at hjælpe med at træffe sunde valg. Hvis vi kan holde de unge fra at gå i gang med at ryge, er vi kommet et vigtigt skridt videre i arbejdet for et sundere Danmark. Dette arbejde har oppositionen desværre ikke villet deltage i. Jeg vil derfor gerne kvittere for, at Enhedslisten er gået med og har taget et medansvar, siger hun.

Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, er tilfreds med resultatet:

- Aftalen er et fornuftigt skridt i retning af at sikre især børn og unge en mere røgfri hverdag. Samtidig er det vigtigt for os, at der er enighed om, at Danmark på EU-plan blandt andet skal arbejde for nye tiltag i forhold til tobaksindustriens brug af tilsætningsstoffer, siger hun.