Regeringen: Halvdelen af landets kandidatuddannelser skal forkortes med et år

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Regeringen vil i næste uge præsentere at forslag om at skære i kandidatuddannelserne, hvilket kan betyde kortere tid på skolebænken for landets studerende. Det skriver Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til dagens nyhedsoverblik.

Det er dagen derpå, efter at hundredvis af russiske demonstranter i flere russiske byer onsdag blev anholdt for at protestere mod krigen i Ukraine.

Verdens øjne er rettet imod Rusland, efter at den russiske præsident, Vladimir Putin onsdag i en tale truede med atomvåben og bekendtgjorde, at han vil mobilisere 300.000 russere fra reserverne til at deltage i krigen i Ukraine.

Onsdagen igennem kom der en lang række reaktioner fra vestlige ledere, der tog afstand fra Putins udtalelser.

Vi begynder et sted, hvor statslederen er knap så afstandtagende.

Hvordan vil Kina reagere på russiske atomvåben? Her er forskernes bud.

Kina accepterer kun krigen i Ukraine, indtil de ultimative våben kommer i brug.

Sådan lyder det fra flere forskere, som Berlingske har talt med oven på Vladimir Putins chokerende tale onsdag. Her præsenterede den russiske præsident sine nye planer for krigen i Ukraine:

Mobiliseringen af 300.000 civile til hæren og det, alle frygter: en trussel om brug af atomvåben.

Mens Vestens ledere står i kø for at fordømme Putin, er reaktionen mere afslappet i Kina, der opfordrer til dialog.

Men Kina vil se rødt, hvis Putins hånd trykker på atomknappen, skriver Berlingske.

Læs mere her.

Lederen råbte og trampede i gulvet, indtil de ansatte ikke kunne mere: »Nu må I fandeme tage jer sammen«

De ansatte på Herlev Hospital er så pressede, at de i visse tilfælde bryder grædende sammen. Som Berlingske tidligere har kunnet fortælle, besøgte Arbejdstilsynet Herlev Hospital i sommer, hvilket førte til 30 reaktioner mod arbejdspladsen.

Alligevel kalder ledelsen arbejdsmiljøet for »godt«.

»Mit bud vil være, at vi i udgangspunktet har et godt arbejdsmiljø på Herlev-Gentofte Hospital,« siger hospitalsdirektør Anne Jastrup Okkels til Berlingske.

Det kan du læse mere om her.

Berlingske har tidligere kunnet fortælle, at mobning, vold og tunge arbejdsbyrder plager de ansatte på Herlev Hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix (arkiv).

New Yorks justitsminister sagsøger Trump for bedrageri

Delstaten New Yorks justitsminister sagsøger den tidligere amerikanske præsident Donald Trump for bedrageri.

Sagen er blevet anlagt ved en domstol på Manhattan. Det skriver Ritzau.

Beskyldningerne i søgsmålet lyder blandt andet, at The Trump Organization i forbindelse med årlige finansielle beretninger fra 2011 til 2021 har gjort sig skyldig i »flere tilfælde af svindel og vildledning«.

Også den tidligere præsidents sønner Donald Trump Jr. og Eric Trump samt datteren Ivanka Trump sagsøges.

Søgsmålet kommer efter flere års efterforskning, som New Yorks justitsminister, Letitia James, har stået for.

Læs mere her.

Chef for russisk statsmedie: Vi står på tærsklen til sejr eller atomkrig

Vi skal endnu en gang runde Vladimir Putins tale til den russiske nation, hvor præsidenten slog fast, at han vil bruge alle midler for at beskytte Rusland.

Nu fortæller en af hans trofaste støtter, Margarita Simonyan, der er chef for det russiske statsmedie RT, at den russiske præsident snart kan gøre brug af atomvåben.

Ifølge Margarita Simonyan skyldes det, at de russiskstøttede myndigheder i de besatte ukrainske regioner Luhansk, Kherson, Zaporizjzja og Donetsk inden længe afholder folkeafstemninger om at indlemme de ovennævnte regioner i Rusland.

Og det kan ændre hele den nuværende konflikt, mener hun. For hvis de besatte regioner i Ukraine fremadrettet bliver kaldt for »russisk territorium«, så kan Rusland besvare angreb på regionerne med atomvåben, fortæller Margarita Simonyan.

»I denne uge står vi enten på tærsklen til vores endelige sejr eller på tærsklen til en atomkrig,« siger Margarita Simonyan.

Læs hele historien hos TV 2.

Margarita Simonyan er chef for det russiske statsmedie RT og en af Putins trofaste støtter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Evgenia Novozhenina/AFP/Ritzau Scanpix (arkiv).

Halvdelen af landets kandidatuddannelser skal forkortes med et år, mener regeringen

Nu til historien bag dagens overskrift.

I næste uge vil regeringen fremlægge et forslag om, at hver anden universitetsstuderende skal have forkortet deres kandidatuddannelse med et år. Det er en del af regeringsudspillet »Danmark kan mere 3«.

Og hvis det bliver en realitet, vil det betyde, at halvdelen af landets universitetsstuderende kan nøjes med en etårig kandidatuddannelse, og dermed vil tiden på skolebænken gå fra at være fem år til fire år.

Målet er, at der skal flere studerende til de mellemlange professionsuddannelser som sygeplejersker og pædagoger, mens regeringen også vil flytte flere penge dertil.

Læs hele historien hos Politiken.

Regeringen vil i næste uge præsentere at forslag om at skære i kandidatuddannelserne, hvilket kan betyde kortere tid på skolebænken for landets studerende. Det skriver Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen (arkiv).

Det sker i dag

USA: Salman Rushdies angrebsmand i retten. Den 24-årige mand Hadi Mater, der er mistænkt for at stå bag angrebet på forfatter Salman Rushdie 12. august, skal i retten. Den 18. august nægtede han sig skyldig ved et retsmøde, hvor dommeren krævede ham fængslet uden mulighed for kaution. Den 75-årige forfatter blev stukket omkring ti gange og blev hastet til hospitalet, hvor han til at begynde med lå i respirator.

Danmark lancerer FN-kandidatur. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og udviklingsminister samt minister for nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen (S) er i New York for at deltage i åbningen af FNs 77. generalforsamling. I dag lancerer de Danmarks kandidatur til FNs Sikkerhedsråd for perioden 2025-2026. Sammen med Kronprinsparret vil ministrene være værter for en reception, hvor det danske kandidatur formelt bliver lanceret for et internationalt publikum. Selve valget til medlem af Sikkerhedsrådet for 2025-2026 finder sted i 2024.

MitID bliver primær login-løsning i det offentlige. Fra i dag vil brugerne af en række offentlige hjemmesider som udgangspunkt blive mødt af MitID, når de skal logge på. Efter måneder med digitale prøvelser i kommunerne bliver MitID den primære loginløsning i det offentlige. Det vil dog stadig være muligt at logge på med NemID, som først lukker 30. juni næste år.