Regeringen godkender døde mænds sæd til befrugtning

Det skal være muligt for kvinder at få børn med den mand, de elsker - også selv om han ikke længere er i live. Sådan lyder et nyt lovforslag.

Nedfrosset sæd skal i dag destrueres, hvis manden ikke overlever. Det er det forbud, som regeringen nu vil afskaffe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover kan far reelt være afgået ved døden, inden mor er blevet gravid. Og så kan det alligevel lade sig gøre at få et barn sammen, for sæd fra afdøde skal kunne bruges til kunstig befrugtning. Det mener i hvert fald regeringen, der med et forslag vil ændre lovgivning, skriver Kristeligt Dagblad.

I dag kan mænd, der eksempelvis bliver behandlet for kræft, vælge af fryse deres sæd ned, så de har mulighed for at få børn, selv hvis behandlingen koster fertiliteten. Men sæden skal destrueres, hvis manden ikke overlever. Det er det forbud, som regeringen nu vil afskaffe.

Tirsdag kommer der et høringssvar fra Det Etiske Råd, som har diskuteret forslaget. Fra formanden for rådet, Jakob Birkler, filosof og ph.d. i medicinsk etik, lyder det, at en ændring af lovgivningen vil forstyrre gravfreden.

- Der er jo så mange sammenhænge, hvor børn ikke har en far. For eksempel kan enlige blive inseminerede. Men her er udgangspunktet, at far altså er død, allerede inden barnet bliver født, og det mener jeg er eksistentielt forkert. Mange vil mene, at det bare er en naturlig konsekvens af det, vi allerede har tilladt, og jeg er ikke modstander af assisteret reproduktion, men vi bliver nødt til at sætte grænser, siger han og fortsætter:

- Man skaber jo en ny form for liv efter døden. Man kan næsten forestille sig konfirmationstalen til barnet: ’Far døde, og så kom du.’ Døden bliver ikke længere absolut, fordi manden er fertil, efter at han har lagt i graven. Og det skaber ikke mindst nogle skævvredne betingelser for barnet, at far er død, før barnet er født.

Dog er ikke alle i rådet enige, for et mindretal kan ikke se problemet i det. Praktiserende læge og rådsmedlem Lotte Hvas er blandt fortalerne.

- I forhold til, hvad der foregår på det her område af kunstige ting, som jeg har accepteret, synes jeg ikke, det her er skelsættende. Der er rigtig mange steder nu, hvor vi har bevæget os så langt væk fra, hvad naturen havde tænkt sig, at jeg ikke kan se problemer her. I de situationer, hvor kvinden har mistet sin mand og gerne vil have et barn, men ikke har lyst til at finde en ny partner, og alternativet er at få det ved hjælp af en anonym sæddonor, kan jeg da godt forstå, at kvinden hellere vil have det fra sin elskede. Der kan også være søskende i forholdet, som dermed kan få en biologisk søster eller bror. Jeg kan ikke se nogen lamper blinke, siger hun til Kristeligt Dagblad.

En kvinde statuerede i december 2010 et eksempel for lovforslaget, da hun vandt en sag i Østre Landsret, som gav hende grønt lys til at benytte sig af sin afdøde mands sæd til at få et barn.