Regeringen går imod Det Etiske Råd: Vil give små børn lov til at skifte køn

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Regeringens holdningsskift til juridisk kønsskifte vækker undren hos Det Etiske Råd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser – velkommen til Berlingskes overblik over døgnets vigtigste historier.

Her på Berlingske håber vi, at du får en dejlig dag – det lune vejr ser ud til at fortsætte.

I dag kan du læse om kvinder med brystkræft, der opereres for sent, boligpriser, der falder, en af Københavns mest prominente byggegrunde, kritik af statsministeren samt regeringens holdning til juridisk kønsskifte.

God læselyst!

Kvinder med brystkræft opereres for sent

I Region Hovedstaden har man slået ny rekord – vel at mærke en bundrekord.

Trods politiske løfter om forbedringer er kun en ud af fem kvinder blevet behandlet for brystkræft i tide hen over sommeren.

Mens kræftpakken tilskriver, at ventetiden til operation højst må være to uger, venter mange kvinder således cirka tre uger på en operation.

Det fremgår af en orientering til politikerne i forretningsudvalget i Region Hovedstaden og har udløst skarp kritik fra Kræftens Bekæmpelse.

Administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker, kalder det »langt fra acceptabelt«, at kvinder i Region Hovedstaden venter for lang tid på deres behandling.

Og det er ikke et nyt problem.

Kapaciteten på brystkræftområdet i Region Hovedstaden har nemlig været utilstrækkelig i lang tid.

I 2021 var det således blot omkring halvdelen af kvinder med brystkræft, der fik deres behandling i rette tid.

Læs resten af historien her.

Nu knækker kurven – boligpriserne falder

Hvis du er på udkig efter en bolig, kan det være, at du skal forholde dig roligt lidt endnu.

For ifølge nye tal fra Boligsiden er boligpriserne på vej ned.

Således faldt salgspriserne på både huse og ejerlejligheder i næsten samtlige regioner i landet i juli.

Og ifølge cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre er der tale om voldsomme tal.

Han vurderer, at det er forventeligt med prisfald på boligmarkedet som følge af rentestigninger, inflation, højere energipriser og øget usikkerhed om fremtiden.

Og han tror ikke, at prisfaldet stopper lige foreløbig.

På landsplan faldt huspriserne med 1,0 procent fra juni til juli. Således lå den gennemsnitlige kvadratmeterpris i juli på 17.722 kroner.

Priserne på ejerlejligheder faldt i samme periode med 1,5 procent, og hver kvadratmeter koster således 35.252 kroner i gennemsnit.

Læs mere her.

Byggeprojekt ved Søerne skaber debat

Med en placering lige ved Søerne i København har et nyt byggeprojekt fra boligselskaberne KAB og SAB skabt debat.

Projektet, der kaldes Det Nye Sølund og erstatter plejehjemmet Sølund, blev for nylig kritiseret af Jep Loft, medlem af Indre By Lokaludvalg og formand for foreningen Arkitekturoprøret, og ifølge seniorforsker ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet Mette Mechlenborg giver det god mening at diskutere byggeriet.

Når adressen er så central, er det nemlig et byggeri, mange borgere har en holdning til, og i sidste ende drejer det sig om, hvordan vores byrum skal tage sig ud.

Og Mechlenborg advarer om, at det i sidste ende kan forringe værdien for området rundt om byggeriet, hvis det ikke tænkes ind i en helhed.

Du kan læse hele historien i dagens Berlingske her.

Partier kritiserer statsministerens linje over for russiske turister

På Politikens forside kan man her til morgen læse, at der bredt i Folketinget lyder kritik af statsminister Mette Frederiksens (S) vaklende linje i spørgsmålet om russiske turistvisa.

Således mener både SF, Venstre og De Konservative, at statsministeren har været nølende i forhold til opstramninger af EU-landenes visumregler over for russiske turister.

For mens de baltiske lande, Finland og Tjekkiet ønsker en skarp kurs over for russiske turister, der rejser til Europa midt i en invasionskrig, erklærede Mette Frederiksen også for nylig på et pressemøde, at hun havde forståelse for den tyske kansler, Olaf Scholz, der ønsker en mindre skarp kurs.

I Socialdemokratiet henviser man til udlændingeminister Kaare Dybvad (S) for en kommentar, og han understreger, at der er behov for en fælles løsning.

»Jeg synes, Mette meget klart siger, vi skal selvfølgelig lukke ned for – på europæisk plan – at der er russere, der rejser ind, og det skal der sanktioneres over for. Men det er klart, at det bliver nødt til at være en europæisk løsning,« siger han til Politiken.

Du kan læse mere om sagen i Politiken her.

Regeringen går imod Det Etiske Råd: Vil give små børn lov til at skifte køn

Det har været diskuteret længe. Skal små børn have lov til at skifte juridisk køn?

Ja, foreslår regeringen i sin nye lgbt+-plan, der blev offentliggjort mandag.

Det skriver Jyllands-Posten.

Juridisk kønsskifte, som betyder, at man skifter køn i CPR-registret, skal altså ikke have nogen aldersgrænse, hvis det står til regeringen. Der er dog et krav, der lyder på, at børn under 15 skal have samtykke af sine forældre. Regeringens forslag går længere end de fleste andre lande, vi normalt sammenligner os med.

For to år siden, da Socialdemokratiet kom med samme forslag, mente et klart flertal, at det ikke var en god idé at lade helt små børn skifte køn, men foreslog derimod, at sætte grænsen ned til ti til 12-års-alderen.

Her valgte man at læne sig op ad Det Etiske Råds anbefalinger.

Men nu har man skiftet mening, og det vækker undren hos Det Etiske Råd.

Læs historien i dagens Jyllands-Posten.

Det sker i dag

I dag fortsætter sommergruppemøderne hos både De Konservative og Socialdemokratiet.

De Konservative, hvis partiformand Søren Pape Poulsen mandag meldte ud, at han går til valg som statsministerkandidat, holder pressemøde på Egelund Slot i dag kl. 12.00.