Regeringen forlænger »midlertidig« grænsekontrol: Svenske kriminelle og militante islamister truer sikkerheden

Danmark har siden 2016 opretholdt »midlertidig« grænsekontrol. Nu forlænges den med yderligere seks måneder.

Danmark forlænger – endnu en gang – den midlertidige grænsekontrol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske regering er »alvorligt bekymret« over, at militante islamister og organiserede kriminelle kan udnytte den frie bevægelighed i Schengen-samarbejdet.

Derfor forlænger regeringen nu den »midlertidige« grænsekontrol med yderligere seks måneder fra 12. maj. Her skulle ordningen med grænsekontrollen være udløbet.

Det fremgår af et brev, som justitsminister Nick Hækkerup (S) har sendt til EU-kommissær for indenrigsanliggender Ylva Johansson onsdag.

»Efter grundige overvejelser har den Danske regering vurderet, at midlertidig grænsekontrol er et nødvendigt og effektivt tiltag til at dæmme op for truslerne mod den offentlige orden og internationale sikkerhed,« skriver Nick Hækkerup i brevet. Han tilføjer, at regeringen vurderer, at andre tiltag ikke vil have samme effekt som grænsekontrollen.

Grænsekontrollen gælder alle grænseovergange, men fokus vil især være på den dansk-tyske landegrænse, ved Øresundsforbindelsen og danske havne, der har færgeforbindelser til Tyskland eller Sverige.

Svenske kriminelle og islamister

Justitsministeren argumenterer blandt andet for, at grænsekontrollen er nødvendig, fordi Center for Terroranalyse (CTA) vurderer, at terrortruslen mod Danmark er »alvorlig«.

I brevet henvises der til, at CTA vurderer, at der blandt flygtninge -og migrantstrømme kan ankomme personer til Danmark, som udgør en terrortrussel. I brevet står der ligeledes, at CTA vurderer, at den øgede flygtningestrøm, som følge af krigen i Ukraine, kan gøre det muligt for denne type af uønskede personer at ankomme til Danmark.

Derudover skriver ministeren, at »truslen fra organiserede kriminelle i Sverige mod Danmark, fortsætter med at vække alvorlig bekymring«.

Et eksempel på den svenske trussel kan være den blodige bandekrig, der har raset i København. Blandt andet har den danske bandegruppe NNV været i konflikt med et kriminelt netværk fra Malmø-bydelen Söderkulla. Konflikten resulterede i fire dræbte.

Midlertidig

Begrundelsen om, at trusler udefra kan udgøre en sikkerhedsrisiko, er blevet brugt tidligere, når Danmark har villet forlænge grænsekontrollen. Blandt andet i oktober 2021.

Danmark har haft såkaldt midlertidig grænsekontrol mod Tyskland siden 2016.

Schengensamarbejdet indebærer, at de indre grænser i EU reelt er ophævet, men på grund af flygtningekrisen i 2015 indførte flere lande i 2016 midlertidig grænsekontrol. Herunder Danmark, Tyskland, Sverige og Norge.

Dette er muligt, når der er tale om hensyn til den interne sikkerhed. Grænsekontrollen må dog højst forlænges med seks måneder ad gangen. Derfor omtales kontrollen som midlertidig, selv om den har været gældende siden 2016.

Grænsekontrollen ved EUs ydre grænser varetages af lande, der har grænser til resten af verden.