Regeringen er hemmelighedsfuld om en stor pose penge til Somalia

Udenrigsministeren sender en milliard kroner mod det afrikanske land. Men han vil ikke sige, om Danmark til gengæld får en aftale om hjemsendelser.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil åbne en fast dansk repræsentation i Somalia og i den forbindelse bruge en milliard kr. på at forbedre vilkårene i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har netop besøgt Somalia med en stor pose penge.

Det skriver DR, der var med på turen.

Danmark vil nemlig åbne en fast repræsentation i landet og i den forbindelse bruge en milliard kroner på at forbedre vilkårene i landet.

»Jeg kan se, de gør en forskel i de projekter, vi støtter, og der er et kæmpe potentiale i det her land. Det handler bare om at få det udnyttet,« siger Kofoed til DR.

Han vil dog ikke sige noget om, hvorvidt Danmark til gengæld får en aftale om f.eks. hjemsendelser af somaliske statsborgere i bytte for den store sum penge.

»Det er ikke mit bord,« siger han til DR.

28 er hjemsendt til Somalia

Somalia har været en central del af udlændingedebatten de seneste år, siden det kom frem, at den danske regering – dengang med udlændingeminister Inger Støjberg (V) i spidsen for arbejdet – forsøgte at sende somaliske flygtninge tilbage til hjemlandet.

Men en af de største udfordringer har i den forbindelse været, at Danmark ikke officielt har en fast udleveringsaftale med Somalia, og således har det blot været enkelte personer, der er blevet sendt tilbage.

Siden 2017 har Danmark gennemgået omkring 1.100 somalieres opholdstilladelser. 212 somaliere har fået inddraget opholdstilladelsen endeligt, mens omkring 28 er hjemsendt til Somalia, som Berlingske tidligere har kunnet beskrive.

Kofod blev i lufthavnen

Hjemsendelserne har været stærkt omdiskuterede, fordi forholdene i Somalia ifølge bl.a. Dansk Flygtningehjælp er for ustabile til, at Danmark kan forsvare at sende personer dertil.

Bl.a. har det været fremme, at de danske udlændingemyndigheder i forbindelse med deres rejse til Somalia i 2015 for at undersøge forholdene i landet aldrig forlod lufthavnen og blot opholdte sig i landet en enkelt dag.

Således var det også begrænset, hvor meget af Somalia udenrigsminister Jeppe Kofoed fik at se. Han forlod nemlig ikke lufthavnen, fordi det afrikanske land fortsat er ustabilt i lyset af tilstedeværelsen af den militante terrorgruppe al-Shabab.

For selv om gruppen er fordrevet fra Mogadishu, hvor lufthavnen ligger, er der jævnlige angreb fra gruppen mod særligt strategiske mål men også mod civile, som Berlingske har kunnet fortælle.