Regeringen åbner for højtuddannede udlændinge

Det skal være lettere at komme til Danmark og arbejde, hvis man har en uddannelse. Regeringen præsenterer plan i dag.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterer i dag en omfattende jobplan, der imødekommer erhvervslivets behov for at ansætte titusinder af højtuddannede udlændinge fra lande uden for EU og Norden, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Regeringen vil ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger indføre et nyt koncernvisum, der skal fjerne bureaukratiet for større danske virksomheder, når de ansætter udenlandske specialister fra tredjelande.

Det alene vil åbne for 10.000 højtuddannede udlændinge, viser beregninger fra Dansk Industri.

Regeringen vil lempe jobkortordningen, som gav adgang til 900 udenlandske specialister sidste år. Lønkravet på 450.000 kr. sænkes til ca. 375.000 kr.
Samtidig udvides positivlisten med bl.a. bioanalytikere, der kan få job i Danmark.

Desuden foreslår regeringen helt at liberalisere greencardordningen efter canadisk forbillede med automatisk arbejds- og opholdstilladelse til kvalificerede udlændinge, der i dag skal samle 80 point for at få opholdstilladelse til at søge job i Danmark i et halvt år.

Samtidig skal udlændinge, der kommer ind på jobkort eller greencard, ikke smides ud af landet, hvis de mister deres job. De får mulighed for at søge et nyt arbejde dog uden ret til offentlig forsørgelse. Også den særlige skatteordning for udenlandske forskere med 25 pct. i skat i tre år vil regeringen forlænge.
Administrende direktør i DI, Hans Skov Christensen, roser regeringen for at blåstemple kontroversielle indvandringsforslag.

»Vi har tidligere haft vanskeligt ved at få accept for forslagene. Der er mit klare indtryk, at accepten nu er kommet med den akutte mangel på arbejdskraft i den private og offentlige sektor,« siger han.

Han vurderer, at regeringens samlede jobplan vil skaffe 70.000 flere i arbejdsstyrken. For danske virksomheder vil det have en meget betydelig effekt, hvis koncernvisum og ny greencard-ordning gennemføres, betoner DI-topchefen.