Regeljungle for ledige skal beskæres: »Det er ikke vigtigt for mig, hvilke samtaler, man har holdt«

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen regner med allerede til efteråret at kunne beskære den jungle af regler, der omgiver de ledige, betydeligt. »Det er ikke vigtigt for mig, hvilke samtaler, man har holdt. Hvis ikke det virker, så giver det ingen mening,« siger han.

ARKIVFOTO 2015 af Troels Lund Poulsen. Beskæftigelsesministeriet- - . (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En sagsbehandler ansat i et kommunalt jobcenter bruger i dag 74 procent af sin tid på administration, tjeklister, skemaer, processer, kontrol og møder. Den resterende tid bruges på at vejlede og hjælpe de ledige. Sådan var det i hvert fald for tre år siden, hvor Finansministeriet fik foretaget en analyse af tidsforbruget. Siden er der kun kommet flere regler og nye reformer til.

Men det skal der nu laves om på. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) lægger op til et paradigmeskifte og bebuder et omfattende opgør med det, han selv kalder for »et regeltyranni« og »en bureaukratisk jungle« i beskæftigelsesindsatsen.

I dag er der regler for, hvordan de ledige skal visiteres, hvilken gruppe de skal placeres i, hvornår vedkommende skal møde op til samtaler, hvor mange job, han eller hun skal søge og hvornår CVet skal opdateres. Der skal indhentes blanketter og dokumentation fra andre instanser, og meget mere. Derudover kommer regler for, hvordan det hele kontrolleres og sanktioneres og oveni kommer en kontrol af kontrollen. Men fremover skal systemet ifølge Venstre-ministeren bygge på langt mere på tillid.

»Vi bliver nødt til at gribe i egen barm med hensyn til det regeltyranni og den bureaukratiske jungle, som vi har fået gennemført over årene med mange forskellige regler, som potentielt gør det sværere for kommunerne at have en større frihedsgrad,« siger Troels Lund Poulsen.

I flere årtier har beskæftigelsesområdet med få års mellemrum været gennem store reformer, og kravet om dokumentation både for den ledige og sagsbehandleren er vokset i samme takt. Sidste år gennemførte aktivister bag initiativet »Stop Bureaukratiet« en happening, hvor de printede 29.231 siders dagpengelovgivning ud, satte papirerne sammen og spolede den op på en rulle. Efter at have rullet en del af den ni kilometer lange papirbane ud på Strøget i København, afleverede de spolen til den daværende beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen (V).

Konkret vil beskæftigelsesministeren gennemgå al lovgivning på beskæftigelsesområdet for at se, hvad der kan undværes, og hvad der kan forenkles. Troels Lund Poulsen har bedt Kommunernes Landsforening (KL) om inden sommer at spille ud med, hvilke regler og paragraffer, man gerne vil af med. Desuden skal jobcentrene benchmarkes, så kommunerne kan lære af dem, der gør det bedst. Frikommunerne, som har langt friere rammer til at få de ledige i job, bliver forbilledet for regelforenklingen, og har fået forlænget deres forsøgsperiode til 2019, og det hele skal ifølge ministeren være klar til, at Folketinget kan ændre lovgivningen til efteråret.

Et nyt, forenklet beskæftigelsessystem skal bygge på mere tillid og mindre kontrol, siger ministeren:

»Vi vil foretage en gennemskrivning, en modernisering og en afbureaukratisering af hele vores beskæftigelseslovgivning, som bygger på en større tillid til kommunerne og dermed også til de offentligt ansatte. Dermed håber vi, at de bliver bedre til at varetage den opgave, de er sat til. Det er ikke vigtigt for mig, hvilke samtaler, man har holdt. Hvis ikke det virker, så giver det ingen mening.«

Det er ikke første gang en minister – og slet ikke første gang en beskæftigelsesminister – har lovet at luge ud i regeljunglen. Men denne gang er der ifølge kommunerne håb, om at der sker noget.

Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S) , som er formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg i Kommunernes Landsforening er optimist. KL har længe ment, at der er brug for en grundlæggende regelforenkling.

»Det er lige før, man har siddet med den oplevelse, at målet var, at sagsbehandlerne skulle bruge alle 60 minutter i timen på administration i stedet for at arbejde med de ledige. Men jeg har stor tiltro til, at ministeren nu vil gennemføre nogle af de ting, han siger. Og jeg tror, at det vil lykkes. Det er en kæmpestor øvelse. Men det er også nødvendigt. Alle, jeg møder, som har noget med det her område at gøre, mener, at systemet skal laves om,« siger Thomas Kastrup-Larsen.

Sidste sommer viste en tilsynsrapport for 2015 fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at der var fejl i hver femte sag. 20 procent af de ledige blev ikke behandlet efter lovens mange paragraffer på landets kommunale jobcentre. Et tegn på at det er næsten uoverkommeligt at overholde alle reglerne, som de ledige er omfattet af.

»Det er helt uoverskueligt, der er alt for mange proceskrav lagt ind i forhold til, hvad man skal gøre og hvornår. Lad os nu få dem væk. Det er en spændetrøje, og i bund og grund bliver vi jo målt på, om vi får de ledige i arbejde eller ej,« siger Thomas Kastrup-Larsen.

Et nyt refusionssystem betyder, at der for kommunerne er rigtig mange penge at hente ved at få ledige i job. Allerede efter et års ledighed falder den statslige refusion fra 100 til 20 procent. Også i socialrådgivernes fagforbund, er der optimiske efter meldingen fra Troels Lund Poulsen.

»Det er en svær opgave. For ofte er det sådan, at når man fjerner nogle regler, så bliver der brug for andre på andre områder. Men det er vores opfattelse, at der kan komme en reel afbureaukratisering denne gang, Og det er der brug for,« siger formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau.

Udfordringen for Troels Lund Poulsen er, at det meste af den lovgivning, han vil fjerne og forenkle, er bundet af politiske forlig, hvilket betyder, at alle forligspartierne skal være enige, når noget skal ændres.

»Det er den snubletråd, der er. Men jeg hører jo alle partier på Christiansborg tale varmt om mere tillid til de offentligt ansatte og større frihed for kommunerne, og det vil vi teste,« siger ministeren