Refugees Welcome: »De er stålsat på at komme til Norge eller Finland«

Den svenske grænsekontrol får næppe asyltallet til at stige stort i Danmark her og nu. Men det ændrer sig formentlig, når Sverige og Tyskland er fyldt op, vurderer formanden for Refugees Welcome.

På trods af Sveriges åbne udlændingepolitik indførte landet torsdag delvis grænsekontrol de næste 10 dage frem. Her er vi på Hyllie station, hvor det svenske politi er mødt talstærkt op for at kontrollere pas. Flygtninge uden gyldige papirer skal søge asyl i sverige, ellers bliver de sendt tilbage til Danmark. Abdelrazak Dergham med sin datter Radia Dergham og sønnerne Ahmad Dergham og Mahmoud Dergham er på vej tilbage på hovedbanegården hvor næste valg skal træffes. Familien vil gerne til Norge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Danmarks rygte blandt flygtninge og migranter på vej op gennem Europa er i øjeblikket så dårligt, at der skal en hel del til, før man vælger at søge asyl her i landet.

Derfor får den svenske grænsekontrol formentlig kun lille effekt på det danske asyltal, vurderer formanden for Refugees Welcome, Michala Clante Bendixen:

»Den eneste forklaring på, at folk tager tilbage til Danmark, er fordi, de er stålsat på at komme til Norge eller Finland. Så overvejer de nok, hvordan de skal gøre det, vil jeg tro. Der er næppe ret mange, som siger nej til at søge asyl i Sverige for at gøre det i Danmark istedet. Det kan jeg ikke forestille mig.«

Svenskerne indførte i går ved middagstid grænsekontrol ved øresundsforbindelsen og ved Trelleborg, hvor færgen fra Rostock i Tyskland lægger til.

Grænsepolitiet i Skåne har i den forbindelse sendt 50 personer tilbage til Danmark siden i går.

Det svenske politi ved grænseovergangene er ikke udstationeret for at holde flygtninge ude af landet, men for at registrere dem som asylansøgere fra begyndelsen og derved forhindre, at de bruger Sverige som transitland. Ønsker de ikke at søge asyl i Sverige, bliver de afvist ved grænsen.

Men ifølge Michala Clante Bendixen betyder svenskernes grænsekontrol ikke nødvendigvis en stigning i det danske asyltal.

»Det ser ikke sådan ud lige nu. Nogle måske, men ikke mange. En del af dem kan blive nødt til det, men jeg tror, at folk lige vil overveje deres næste skridt først. De troede jo, at de kunne komme frit til Norge eller Finland. Måske prøver de igen gennem færgen fra Tyskland og bliver stoppet igen, fordi de måske ikke ved, at svenskerne også kontrollerer færgerne. Og så opgiver de måske ævred, fordi det trods alt er nemmere at have asyl i Danmark end Tyskland, hvis man har familie i Norge eller Finland,« siger Michala Clante Bendixen fra Refugees Welcome, der tilbyder gratis juridisk rådgivning og assistance til flygtninge.

»Mange har måske også været i Tyskland og tænker, at det kommer ikke til at gå med udsigten til at bo i telt hele vinteren og vente to år på at få ophold. Så tænker de måske, at Danmark trods alt er bedre,« siger Michala Clante Bendixen med henvisning til, at både Tyskland og Sverige efterhånden har nået smertegrænsen for, hvor mange personer de kan nå at indkvartere og sagsbehandle.

»Derfor tror jeg helt sikkert, at tallet kommer til at stige i Danmark før eller siden, når folk finder ud af, hvordan realiteterne er. For forholdende er jo bedre i Danmark, indkvarteringsmæssigt, sammenlignet med Tyskland og Sverige. Og for en hel del vil det ikke gøre den store forskel, om de er i det ene eller andet land, så jeg tror, at folk vil begynde at søge til Danmark,« siger hun.

Ind til videre står Danmark dog langt fra nogen topdestination for flygtningene.

»De hører, at Danmark ikke vil have dem, og at Danmark behandler dem dårligt; at man får kun ét års ophold, og man ikke får sin familie hertil. Det er jo ikke helt rigtigt, men det er det rygte, der kører lige nu,« siger Michala Clante Bendixen.