Reform skal kigges efter i sømmene: Minister åbner for at dele større kommuner op

En evaluering af kommunalreformen skal gøre os klogere på, om større kommuner bør splittes op, siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

I større kommuner, hvor der er flere såkaldte centerbyer, kan det være sværere for administrationen at »få tingene til at spille«, siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S). Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt landets 98 kommuner kan der være nogen, som efterhånden er blevet så store, at de bør splittes op – for eksempel de kommuner, hvor der ikke kun er ét centrum, og hvor »tingene ligger langt fra borgerne«.

Det siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) til DRs Orientering Weekend, skriver dr.dk.

»Jeg synes, man skal have det som en overvejelse, om nogle kommuner har vokset sig for store eller ville være mere harmoniske, hvis man delte dem op.«

For store kommuner, hvor der er flere såkaldte centerbyer, kan der nemlig være flere konflikter, og samtidig er det sværere for administrationen at »få tingene til at spille,« siger ministeren til DR.

Hvilke kommuner ministeren har i tankerne, løfter han ikke sløret for. Men udmeldingen kommer på baggrund af, at kommunalreformen fra 2007 skal evalueres – det blev meldt ud på torsdagens pressemøde om udflytning af uddannelser, skriver DR. Og i den forbindelse er kommunernes fremtid »helt klart« en overvejelse værdig, siger ministeren til mediet.

Slå koldt vand i blodet

Om resultatet betyder flere små kommuner, vil Kaare Dybvad lade være op til dem, der evaluerer reformen, siger han til DR.

Her henviser han til, at man i svenske kommuner kan stemme om at dele en kommune op, men nævner ikke, hvem der skal komme med evalueringen.

Professor i Politik og Offentlige Institutioner ved Roskilde Universitet Jacob Torfing påpeger over for DR, at det allerede bør være muligt i dag ved at lave en kommunal afstemning, hvis kommunerne selv ønsker det, som derefter skal godkendes i Folketinget:

»Jeg ville nok slå koldt vand i blodet og overlade det til kommunerne selv og ikke en gruppe eksperter, hvis de kan se fordelen i at splitte op. Jeg synes, det er lidt som at skyde gråspurve med kanoner.«