Reform øger interessen for privatskoler

Skolereformen har fået mange forældre til at søge mod privatskolerne, hvoraf en stor del forventer flere elever efter sommerferien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Noget kunne tyde på, at der efter sommerferien vil være flere elever på de danske privatskoler.

Analysevirksomheden Bureau 2000 har på vegne af Politiken spurgt 200 private grundskoler, om de i næste skoleår forventer flere eller færre elever end tidligere. Og her svarer 44 procent, at de forventer flere elever. 55 procent, at elevantallet vil være uændret, mens kun meget få procent forventer et fald.

På Himmerlands Friskole er skoleleder Henriette Haar Mønsted blandt andet blevet ringet op af forældre, der har været bekymret over den længere skoletid, som der er udsigt til i folkeskolen, når reformen træder i kraft.

»Jeg har forespørgsler fra forældre, der overvejer skoleskift, fordi de er bekymrede over udviklingen i folkeskolen. For hvad betyder det for en lille purk på seks år at have en lang skoledag?,« siger hun til Politiken.

Mere end halvdelen af de private skoleledere i rundspørgen forklarer den øgede interesse for privatskolerne med folkeskolens øgede timetal.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) råder dog forældrene til at slå koldt vand i blodet.

»Reformen er jo ikke trådt i kraft endnu. Der er mange myter; eksempelvis om en frygtelig lang skoledag, hvor eleverne ikke kan nå at være sammen med deres venner eller have fritidsinteresser. Den myte er desværre slået igennem, så mange tror, at eleverne først har fri klokken 16. Men det har ingen elever. Man har fri mellem klokken 14 og 15. Derfor siger jeg: Giv det nu en chance,« siger hun til Politiken.