Redningsforsøg i havet skal ske fra land

En nordmand mistede lørdag morgen livet, da han forsøgte at svømme ud efter sin nødstedte søn i Vesterhavet. Man skal helst blive på land, hvis uheldet er ude, lyder rådet fra livredder.

Stranden i Houvig ved Ringkøbing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørn Deleuran
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 53-årig nordmand mistede lørdag morgen livet i en drukneulykke. Den norske mand reagerede instinktivt, da han så sin søn blive trukket ud i Vesterhavet af understrømmen ud for Houvig ved Ringkøbing.

- En mand er ude at svømme, og han bliver ført til havs af understrømmen. Så springer hans far og et andet familiemedlem i vandet for at svømme ud og hjælpe ham, fortæller Rene Pagh, vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Rådet fra uddannelsesleder af TrygFondens Kystlivredning, Michael Iwersen, er dog at blive på land, hvis uheldet er ude.

- Når ulykken først er sket, så handler det om at få nogen til at ringe 1-1-2, så der kan komme redningsbåd og redningshelikopter. Hvis man vurderer, at man selv skal forsøge at gøre et redningsforsøg, så er det at foretrække, at man gør det fra land af ved at kaste noget ud, som en redningskrans med snor i, siger Michael Iwersen.

Hvis personen, der er drevet til havs, er for langt væk, er allersidste udvej selv at svømme ud efter den forulykkede. Og det må ikke ske uden redningskrans eller -vest, forklarer Michael Iwersen.

- Men det kræver lidt overblik og overskud, at man når at kigge sig bagud og se, om der er noget redningsmateriel, inden man tager af sted. Det, der typisk sker, er, at man bare har fokus på det, der sker lige ude foran, og man lidt i panik agerer med det samme, siger han.

Det har muligvis været sådan, den 53-årige norske far har handlet, da han fredag eftermiddag så sin søn blive taget af understrømmen og blive hevet ud i bølgerne. Han svømmede sammen med et andet familiemedlem ud efter sønnen. Pludselig kom de alle tre i problemer i vandet, men de to yngste kom i land ved egen hjælp.

Det lykkedes ikke for den 53-årige far at svømme i land på grund af den kraftige understrøm.

- Den ene springer i igen nu medbringende en redningskrans, og ved fælles hjælp får de bragt faren ind til land. Og der er han livløs, siger Rene Pagh fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Da den 53-årige far bliver bjærget i land, kommer en redningshelikopter til stranden, som flyver ham til Skejby Sygehus, hvor han bliver behandlet natten over, men hans liv stod altså ikke til at redde.

Et af de fem råd fra TrygFonden er: »Læs vinden og vandet«, men ifølge Michael Iwersen har forholdene netop denne fredag dog været særligt svære at tage bestik af.

- Der havde været kraftig pålandsvind torsdag og starten af fredag, og så stilnede vinden lidt af, men der var stadig bølger. Der kan det snyde lidt, for man har ikke vinden længere, som naturligt giver en advarsel om, at det kan være lidt voldsomt. Det kan lede til, at man måske kan undervurdere vandet og bølgerne, siger uddannelseslederen.

Han fortæller, at livredderne i Søndervig, et par kilometer syd for Houvig, hvor drukneulykken skete, fredag klokken 16 rapporterede om en svag vind på tre til fem sekundmeter.

- Men de havde samtidigt en brændingshøjde på en halv meter. Så det tyder på, at vinden har stilnet af, men bølgerne har stadig været på vej ind, siger Michael Iwersen.

De fem baderåd

1. Lær at svømme

2. Gå aldrig alene i vandet

3. Læs vinden og vandet

4. Lær stranden at kende

5. Slip ikke børnene af syne