Rederiforeningen ønsker våbenkontrol

Ansvar. Transporten af våben skal underkastes international kontrol. Det mener Danmarks Rederiforening­ forud for politiske følsomme FN-forhandlinger om en global traktat for våbenhandel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks Rederiforening opfordrer nu verdens lande til at indføre internationale regler for transport af våben, så våbnene ikke havner hos regeringer, der bruger dem til at krænke menneskerettighederne eller holde liv i en væbnet konflikt.

»Danske rederier er store på det internationale marked for transport. Derfor har vi også et medansvar for at finde en løsning på det problem, at der ikke er globalt dækkende regler for international transport af våben,« siger Jan Fritz Hansen, vicedirektør i Danmarks Rederiforening.

Rederiforeningens udspil kommer forud for internationale forhandlinger i FN om en traktat, der regulerer den globale handel med konventionelle våben. Forhandlingerne indledes i morgen.

Danmarks Rederiforening støtter ikke alene, at der vedtages globale regler for kontrol og regulering af såvel eksport som import af våbnene. Rederiforeningen bakker også op om en effektiv kontrol med transporten af våben.

Våbentransport et dansk speciale

Netop transporten af såkaldt farlige laster, herunder våben, eksplosiver og ammunition, er et af de områder, som dansk søfart har specialiseret sig i.

Et af disse specialiserede rederier har flere gange været under mistanke for at sejle våben til omstridte regimer senest til styret i Syrien.

»Med klare internationale regler og kontrol kan man frasortere de brodne kar, og derfor ser vi gerne, at man ligefrem indfører en international ISO-certificering af transportørerne, så de skal leve op til særlige standarder for at blive godkendt til at sejle våbentransporter,« fastslår Jan Fritz Hansen.

Ros til rederierne fra Søvndal

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) hilser indsparket fra Danmarks Rederiforening til de forestående FN-forhandlinger velkommen.

»Det er afgørende, at vi har rederierne med, og vi har en god dialog med Danmarks Rederiforening,« siger Villy Søvndal.

Også menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, der bruger mange kræfter på at dokumentere våbeneksport til omstridte regimer, roser initiativet fra Danmarks Rederiforening.

»Det sender et meget positivt internationalt signal, at en af de største rederiforeninger i verden nu bakker op om øget kontrol med våbentransporter,« fastslår Dan Hindsgaul, der er international rådgiver i Amnesty Internationals danske afdeling.

»Rederier og andre våbentransportører må påtage sig et større medansvar for at sikre, at våben ikke eksporteres med falske slutbrugercertifikater, omlades til søs eller omdirigeres til ikkegodkendte lande, hvor våbnene risikerer at blive brugt til eksempelvis at undertrykke civilbefolkningen,« understreger han.B