Rederen betalte for gidslerne

De fem danske sømænd, der var taget som gidsler, er løsladt og er hjemme om få dage. Hård kritik af både udenrigsministerium og reder.

I 82 døgn har fem danske søfolk været holdt som gidsler på skibet Danica White. Nu er de frigivet. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Mareridtet er slut for de fem danske søfolk, der i 82 døgn - siden natten mellem 1. og 2. juli - har været taget som gidsler på deres skib, "Danica White." Onsdag kl. 16.25 dansk tid blev de frigivet af de somaliske pirater.

Udenrigsministeriet oplyste på et pressemøde onsdag aften, at ministeriet ikke har betalt nogen løsesum og heller ikke har forhandlet med gidseltagerne. Det er rederen, der med hjælp fra rådgivere har forhandlet med piraterne og har betalt løsesummen.

Sikkerhedsfirmaet Protocols oplyser, at kravet for løsladelsen af gidslerne skulle være 1,5 mio. dollar - svarende til 8,3 mio. kr. Skibsreder Jørgen Folmer vil ikke kommentere beløbets størrelse.

- Hvis jeg bare skal tage en lille smule hensyn til alle de øvrige danske skibe, der sejler derude, så nytter det ikke noget, at vi bærer ved til bålet, og pirater får lyst til at gå efter danske skibe, siger Jørgen Folmer til Ritzau.

Gidslerne bliver nu sejlet til Djibouti i Østafrika, hvor de vil være om to-tre dage, oplyser ministeriet.

På pressemødet understregede chef for Udenrigsministeriets borgerservice Lars Thuesen at opholdet på skibet har været ekstremt belastende for de danske søfolk. De bliver nu lægeundersøgt på skibet undervejs til Djibouti, hvorfra de rejser videre hjem til Danmark.

På sejladsen til den lille republik Djibouti følges "Danica White" af en franske korvet "Blaison".

Udenrigsministeriet understreger, at den danske stat ikke har hverken forhandlet med gidslerne eller betalt løsesum. Det har alene rederiet, oplyser ministeriet.

Efter gidslernes frigivelse brød kritikken af myndighedernes håndtering af sagen ud i lys lue. Det samme gjorde kritikken af rederiet Folmer.

Faglig sekretær i Sømændenes Forbund, Morten Bach kritiserer både ministerium og rederi:

"Vi tilbød allerede kort efter kapringen at betale de otte millioner kroner i løsesum. Men vi blev holdt helt uden for forhandlergruppen af Udenrigsministeriet og rederiet," siger Morten Bach til Ritzau.

Venstres udenrigspolitiske ordfører, Jens Hald Madsen, anklager rederiet Folmer for ikke at sørge for at have en ordentlig forsikring - og dermed have gjort nok for at undgå en kapringssituation.

- Jeg tror, de danske gidsler har siddet så længe, fordi gidseltagerne kunne se, at de kunne presse prisen op, fordi de fik megen medieomtale, og fordi rederiet ikke havde nok penge, siger ordføreren til Ritzau.

"Hvis et dansk rederi af kommercielle grunde partout vil sejle til så risikofyldte farvande, så burde man have den pli og ansvar, at man har de menneskelige og økonomiske ressourcer til at kunne behandle den besætning ordentlig, hvis man kommer i nød," lyder det fra Hald Madsen, der finder det tragisk, at man skulle betale piraterne løsesum.

Der kommer nu et politisk efterspil for at forhindre flere gidseltagninger. Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen har bedt Søfartsstyrelsen om straks at drøfte med erhvervets parter, hvad der kan gøres for at forhindre pirateri.

Der er desuden nedsat en arbejdsgruppe, hvor Udenrigsministeriet sammen med Søfartsstyrelsen, Justitsministeriet og Forsvarsministeriet vil se på, hvordan det internationale samarbejde kan styrkes.

Der har været forskellige oplysninger ude om, hvor langt fra Somalias kyst "Danica White" sejlede, da det blev kapret.

"Det befandt sig 240 sømil fra Somalias kyst, og det er 40 sømil mere, end myndighederne anbefaler," fastslår skibsreder Jørgen Folmer.

Da "Danica White" med de fem danske søfolk blev kapret den 1. juni, startede en lang og sej tid for skibsrederen, der siden har brugt al sin tid på at få besætningen og skib frigivet.

"Det har været et helvede. Og det har ikke hjulpet på processen, at pressen har været så aktiv, som den har været. Der har været mange forkerte oplysninger, som vi ikke har kunnet rette. Hvis vi gjorde det, ville vi skade de fem søfolk. Det altoverskyggende for os har været, at få de fem søfolk uskadte hjem, siger Jørgen Folmer, der altså ikke vil oplyse noget om løsesummens størrelse eller indholdet af forhandlingerne med piraterne.

subh>Familien jublerFrigivelsen af de fem søfolk skabte også enorm lettelse hos deres pårørende, der gennem tre måneder enkelte gange har været i kontakt med de danske gidsler via telefon og e-mail.

Ulla Lassen, mor til den 18-årige sømand Kim Lassen, blev »jublende lykkelig«, da hun hørte om sin søns frigivelse:

»Det er en glædens dag i dag. Det har været en svær tid, som vi har været igennem. Jeg har selv haft kontakt med ham nogle gange, hvor han har fået lov til at ringe hjem. De har været bange, og det har været hårdt at være på skibet,« sagde hun i aftes til TV2 News