Reden jubler over trafficking-udspil

Enhedslisten vil beskytte ofre for menneskehandel i Danmark, så de ikke ryger i fængsel. To centre, der støtter udenlandske prostituerede i Danmark, bakker op.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ofre for menneskehandel skal behandles som ofre, ikke som kriminelle. Det mener Enhedslisten, der mandag kom med et udspil mod menneskehandel. Støttecentre for udenlandske prostituerede glæder sig over, at partiet vil oprette safe-houses til ofrene og give dem mulighed for at få opholdstilladelse.

- Det er to meget væsentlige områder, Enhedslisten tager fat i, siger Vibeke Nielsen, projektleder på Pro Vest i Region Syddanmark, der støtter udenlandske prostituerede.

- I det øjeblik vi kan give kvinderne en bredere vifte af tilbud - dels kunne tilbyde en forbedret hjemsendelse og også kunne tilbyde en opholdstilladelse, så tror jeg, vi kan få identificeret flere kvinder, siger hun.

Udover en mulighed for opholdstilladelse vil Enhedslisten også forlænge den tid, ofrene har til at forberede deres hjemsendelse.

- I dag er det 100 dage, og det er meget kort tid, hvis man skal sørge for, at de ikke bare havner i kløerne på bagmændene igen, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

I stedet for skal kvinderne have seks måneder til at forberede hjemsendelsen, så de har mulighed for at få uddannelse og arbejdsmarkedserfaring, som de kan tage med hjem.

Hos Reden International, der ligeledes støtter udenlandske prostituerede, er man enig.

- Det er vigtigt at give dem nogle kompetencer med ud af landet, og her er 100 dage ikke nok, siger Dorit Otzen, projektleder på Reden International.

En anden del af udspillet skal sikre, at ofre for menneskehandel, der kommer i kontakt med myndighederne, bliver behandlet som ofre. I stedet for at blive sat i fængsel, skal de handlede kvinder placeres i et trygt krisecenter - et såkaldt safe-house. Det er ifølge Vibeke Nielsen allerede udbredt nogle steder i landet, men hun så gerne, at det blev praksis i hele landet.

- Når en kvinde først er kommet i fængsel, har man forringet muligheden for at snakke med hende yderligere. Det er i forvejen svært, fordi det er en lang og traumatisk historie, og hvis det skal ske på en politistation eller fængsel, så er det endnu sværere at få fat i den rigtige historie, siger Dorit Otzen.

Menneskehandel er den tredje mest lukrative form for kriminalitet på verdensplan – kun overgået af illegal handel med våben og narkotika. Mennesker bliver købt og solgt som ting. De bliver udnyttet, bortført, mishandlet og tvunget til at arbejde i sexindustrien, men også i stigende grad i rengøringsbranchen og i bygge- og anlægsfagene.