Reden: Ærgerligt at regeringen skrotter købesex-forbud

Både den nationale og internationale del af Reden, som arbejder med prostituerede kvinder, er ærgerlige over, at regeringen har droppet det bebudede forbud mod købesex.

Både den nationale og internationale del af Reden ærgrer sig over, at regeringen skrotter planerne om forbud mod købesex. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNETT BRUHN

Regeringen lægger forbuddet mod købesex i graven, selvom Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og SF i 2011 i regeringsgrundlaget fra oktober 2011 ville undersøge muligheden for kriminalisering af købesex.

Men Straffelovrådet, der er et stående udvalg under Justitsministeriet, mener, at kriminalisering af købesex er en dårlig idé, og det har regeringen tilsluttet sig.

Den udmelding ærgrer lederne af Reden og Reden International. Begge steder beskæftiger sig med at hjælpe prostituerede i Danmark.

»Jeg synes, det er rigtig ærgerligt. For første gang i mange år var der politisk momentum til at ændre og foretage en lovgivning. Men nu er der lagt låg på det momentum, hvilket kan koges ned til forskellige politiske holdninger. Regeringen mener, at det vil have flere negative konsekvenser end positive, og at det vil blive svært at implementere. Det er et spørgsmål om holdning og politisk vilje,« siger konstitueret leder af Reden International, Malene Muusholm.

Hun havde ellers håbet, at Danmark kunne være et foregangsland i Europa, hvor Frankrig og Irland lige nu overvejer en købesex-ordning som den svenske, der allerede er kopieret i Norge og Island.

Sender forkert signal

Ifølge Karen Reiff, leder af Reden, der primært hjælper de prostituerede på Vesterbro, handler et forbud om signalværdi:

»Det er ærgerligt, at regeringen sender et signal om, at det fortsat er i orden at købe kvinder. Vi er ikke så naive, at vi tror, lovgivning kan få prostitution til at forsvinde, men lovgivning fortæller noget om, hvad et samfund betragter som socialt acceptabelt,« siger hun.

I en kronik i Politiken onsdag skriver socialminister Karen Hækkerup (S), ligestillingsminister Manu Sareen (R), justitsminister Morten Bødskov (S) og skatteminister Holger K. Nielsen (SF), at Straffelovrådet konkluderer, at et forbud formentlig ikke vil gavne de prostituerede. De henviser desuden til erfaringerne fra Norge og Sverige, som viser, at et forbud er svært at håndhæve.