Redegørelse i asyl-sexsag: 8-årig misbrugte mindreårige børn

12 ud af 30 børn ser ud til at være blevet udsat for seksuelle overgreb i sommeren 2015 på Asylcenter Præstekærgaard, viser en redegørelse fra Langeland Kommune. Her fremgår det også, at der af flere omgange blev ansat ekstra personale.

Langeland har lavet big business ud af at drive asylcentre ude i landet. Det startede som en solstrolehistorie, men har udviklet sig til et væld af møgsager. Her er det Tullebølle Asylcenter, der i sidste uge måtte dreje nøglen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Den 8-årige tvinger dem til at gå et øde sted hen, hvor han beordrer de mindreårige til at tage alt deres tøj af, hvorefter han lægger sig på dem og efter hendes udsagn har sex med dem.«

Sådan lyder en del af den underretning, Familieafdelingen i Langeland Kommune får 6. juli 2015, hvor man i kommunen for første gang bliver opmærksom på, at der er et problem med seksuelle krænkelser af børn på Center Præstekærgaard, hvor familier er indkvarteret.

Det er en bekymret mor, der bor på asylcenteret med sine børn, der fortæller om problemet:

»Hvis de ikke vil gøre, som han (den 8-årige red.) siger, slår han dem, til de gør det. Det foregår både i SFO'en og her på centeret. Hendes anden søn på 5 år har haft blod i trusserne.«

Radio24syv var onsdag det første medie til at berette om de seksuelle overgreb på Præstekærgaard, som kommunen mener, man har håndteret helt efter bogen.

»Der er blevet foretaget alle de indberetninger, der skulle,« sagde borgmester Bjarne Nielsen onsdag til Berlingske.

Nu er en redegørelse fra chefen for Familieafdelingen, Charlotte Jensen, så blevet sendt ud for at kaste lys over alle detaljer i sagen.

For lidt personale

Det er af denne redegørelse, man kan læse den bekymrede mors beskrivelse af overgreb på hendes børn. Her kan man også læse, at beskeden om overgrebene bliver givet videre fra asylcenteret til Familieafdelingen, hvor Charlotte Jensen de følgende dage iværksætter flere tiltag.

Der bliver holdt møde med de implicerede familier, der bliver taget kontakt til Udlændingestyrelsen for at få bevilget midler til konsulentbistand, og der holdes møde med Børnehus Syd og Århus Rådgivningscenter. Desuden orienteres Fyns Politi.

På et møde 14. juli bliver der afholdt møde med personalet på Center Præstegaard, hvor der ifølge redegørelsen er »enighed om, at der er alt for lidt personale på centeret, og at der er for mange timer, hvor børnene aktuelt er alene, hvorfor der skal ansøges om økonomisk støtte fra US (Udlændingestyrelsen red.) til at ansøtte mere personale«.

12 ud af 30 børn

På dette mødes aftales det endvidere at undersøge omfanget af de seksuelle krænkelser, og 15. juli modtager Charlotte Jensen en oversigt, der viser, at der ud af de 30 børn på centeret har været 12 børn hos lægen, som har haft gener, »som måske kan stamme fra et seksuelt overgreb, og som er særdeles vanskeligt at henføre til andet«, står der i redegørelsen.

Kommunen beslutter at ansætte ekstra personale - i første omgang giver en forhåndsgodkendelse fra Udlændingestyrelsen én ekstra medarbejder, og da en mere langsigtet plan lægges 20. juli, bliver det besluttet at ansætte ekstra medarbejdere med en pædagogisk, sundhedsfaglig eller socialfaglig baggrund, så der er mimimum tre på arbejde fra klokken 12 til 22.

Samme dag får Charlotte Jensen besked om, at der er fundet endnu et overgreb sted. Denne gang er der fundet en otteårig dreng og en treårig pige i et skab, lyder det i redegørelsen. Det haster altså med at få ansat ekstra personale, og det lykkes inden for de følgende tre dage, men først 29. juli er der udarbejdet en endelig vagtplan til udgangen af september 2015.

Bandelignende mentalitet

Behovet for ekstra personale bekræftes også af en sygepolejerske, der har være indkaldt som ekstra vagt allerede fra 15. juli. Hun fortæller, at børnene virker udspekluerede og beregnende, og at de er umulige at passe på. Der er en »bande lign mentalitet«, lyder det ifølge sygeplejersken.

Ud over de ovenstående tiltag bliver der sendt et brev til forældrene på Center Præstekærgaard, hvor de bliver gjort opmærksom på, at børnene »angriber hinanden, slår, kradser, bider og tvinger hinanden til at tage tøjet af« og at forældrene også skal passe på deres børn.

Sagen om Præstekærgaard kommer i kølvandet på en anden sag om seksuelle overgreb på børn på Børnecenter Tullebølle, der ligeledes blev drevet af Langeland Kommune, men som nu er blevet lukket. Her var det to kvindelige ansatte, der blev anmeldt til politiet for seksuelle overgreb begået mod uledsagede flygtningebørn i teenagealderen.

Læs selv redegørelsen herunder:

Redegørelse fra Langeland Kommune