Redegørelse: Helikoptere fra forsvaret kunne ikke bruges under terrorangreb

Politiet forsøgte under terrorangrebet at rekvirere helikoptere fra forsvaret til at hjælpe med indsatsen under terrorangrebet. Men forsvarets EH-101 helikoptere var groundet.

Arkivfoto. Seks af Forsvarets EH-101-helikoptere står ubrugte på landjorden på grund af motorer, der risikerer at gå i stå under flyvningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da myndighederne forsøgte at få en helikopter fra forsvaret til at observere over København under terrorangrebet mod Krudttønden, kunne militæret ikke levere varen med det samme.

Det fremgår af redegørelsen om forløbet under terrorangrebet 14.-15. februar.

En halv time efter det første alarmopkald om et skudangreb mod Krudttønden bad politiet om assistance fra forsvaret i form af en helikopter til at observere fra luften.

»Kl. 16.09 oplyste JOC (Joint Operation Centre i Forsvaret), at alle helikoptere var ude af drift på grund af fejl på disse,« lyder det i redegørelsen.

I stedet bliver en af regionens akut-helikoptere sat ind for at løse opgaven. Klokken 17.06 var regionens akut-helikopter ifølge redegørelsen klar til at tage en politiobservatør op. Først næsten halvanden time efter den første henvendelse kommer der en helikopter i luften med en politiobservatør.

Forsvaret oplyser, at der kun var tale om en type helikopter, der ikke kunne sættes ind. Men at andre helikoptere stod til rådighed.

»Det er korrekt, at EH-101 helikopteren den pågældende dag var groundet på grund af en skade. Det vil sige, de ikke flyver medmindre, der er tale om livstruende situation for eksempel i forbindelse søredning,« siger Jesper Rasmussen, presseofficer i Værnfælles Forsvarskommando, der understreger, at helikopterne kunne være indsat, hvis det handlede om at redde menneskeliv og ikke som i første omgang overvågning.

Han understreger, at der senere blev indsat en Fennec og en Lynx-helikopter.

Informationerne er en del af den redegørelse, der blev fremlagt onsdag aften, hvor myndighederne overordnet frikender sig selv af den kritik, der har været efter terrorangrebet 14.-15. februar, hvor to mennesker mistede livet.