Redaktør, lektor og sprogrøgter Gert Smistrup er død

Nekrolog. Gennem en årrække som underviser var han med til at lære journalister at skrive forståeligt

Gert Smistrup – underviste gennem mange år i sproglige finurligheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix

Generationer af journalister på danske medier kan sende Gert Smistrup en venlig tanke. Han var manden, som ikke bare med venlig overbærenhed rettede stavefejl. Nej, han lærte dem at skrive levende, jordnært og engageret. Nu er han død, 97 år.

»Skriv historien, som om du skulle fortælle den til din bedstemor,« lød et af hans mange sproglige vink.

Som lektor på den dengang nyoprettede uddannelse på Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus fra 1971 til den delvise pensionering i 1987 stod han for den sprogligt-håndværksmæssige oplæring af de håbefulde journalistspirer, der skulle sendes ud i medierne.

Sideløbende underviste han i mange år på Den Journalistiske Efteruddannelse, og hans bog »Det sproglige serviceeftersyn«, som han skrev sammen med kollegerne Hans Veirup og Ebbe Grunwald blev nærmest en bibel for mange skribenter.

Som underviser var han formidabel. En stor pædagog og en ligeledes stor humorist. Hellere ville han rose end kritisere og ved eksemplets magt vise, hvordan en velformuleret sætning kunne gøre et vanskeligt emne tilgængeligt for den forudsætningsløse læser.

 

Forfatterskabet

Efter at have forladt undervsningen i Aarhus var Gert Smistrup en årrække tilknyttet Det Berlingske Hus som sprogchef, hvor det lykkedes ham at få mange medarbejdere, som var kørt fast i sproglige vaner, til at blomstre på ny.

Selv var Smistrup uddannet i Den Socialdemokratiske Presse, hvis korrespondent i London han blev nogle år fra slutningen af 1940erne. Senere blev han medredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor han også selv under pseudonym bl.a. skrev noveller. Til hans produktion hører desuden romaner og dramatik.

Hustruen siden 1955, Jane, døde i fjor. Den sproglige arv er gået videre til datteren Trine Smistrup, der som freelance-journalist og underviser har fortsat arbejdet med at lære journalister at skrive let og ligetil. Foruden hende efterlader Gert Smistrup sig en søn.