Red Barnet: Undskyld til grønlandske børn

De grønlandske børn, der i 1950'erne blev tvangsflyttet til Danmark for at gøre Grønland mere dansk, får nu en uforbeholden undskyldning af Red Barnet.

Det, der foregik i forbindelse med tvangsflytningerne og adoptionerne, er helt ude i hampen og så langt man kan komme fra det menneske- og børnesyn, vi har i dag.

Sådan lyder den uforbeholdne undskyldning nu fra Red Barnet, der i 1950'erne var involveret i sagen om 22 grønlandske børn, som blev fjernet fra deres familier i Grønland som små. I stedet blev de sendt til Danmark for at blive gjort mere danske, så de kunne vende tilbage til Grønland og skubbe på den proces i hjemlandet.

- Vi ved endnu ikke, præcis hvilken rolle, det daværende Red Barnet spillede dengang, for der er stadig en undersøgelse i gang. Men uanset hvad, så vil jeg gerne på min organisations vegne sige uforbeholdent undskyld til de grønlandske mænd og kvinder, der på så barsk og ulykkelig vis blev tvangsflyttet som børn, siger Red Barnets generalsekretær Mimi Jakobsen i en pressemeddelelse.

Siden debatten om tvangsdeporterede grønlænderbørn blussede op første gang, har Red Barnet igangsat en uafhængig undersøgelse af det daværende Red Barnets rolle i sagen. Arkivarbejdet er stadig i gang.

- Undersøgelsen er langt fra færdig, men vi synes, at det er vigtigt at få sagt undskyld. Uagtet at det ikke ændrer på det, der er sket. Selvom der er tale om en helt anden tid, hvor man gjorde mange forfærdelige ting mod både børn og voksne i den bedste mening, så skal det frem i lyset, og vi skal anerkende, at det ikke var i orden, siger Mimi Jakobsen.

/ritzau/