Red Barnet om statsministerens tale: »Det er en god start på 2020«

Generalsekretæren for Red Barnet roser statsministerens tale, men er forsigtig med at sige ja eller nej til tak til ministerens forslag om flere anbringelser og bortadoptioner af udsatte børn.

»Mere politisk fokus på udsatte børn er tiltrængt,« lyder det fra Red Barnets generalsekretær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Konstantin Gastmann

Organisationen Red Barnets generalsekretær glæder sig over, at statsminister Mette Frederiksen (S) taler de udsatte børns sag i sin nytårstale.

I talen sagde Mette Frederiksen blandt andet, at »flere udsatte børn skal have et nyt hjem«, og at flere af dem bør bortadopteres.

»Det er en god start på 2020,« lyder det fra generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen:

»Vi skal gøre det bedre for denne her gruppe af børn,« siger hun.

Johanne Schmidt-Nielsen mener, at anbringelser »kan og skal gøres bedre«, og at der for nogle af »de her børn er for mange skift«.

Der er ifølge Johanne Schmidt-Nielsen heller »ingen tvivl om«, at nogle børn bliver anbragt uden for hjemmet for sent.

Hun vil dog først se nogle mere konkrete udspil fra regeringen, før hun forholder sig til, om statsministeren har ret i, at flere børn skal anbringes uden for hjemmet eller bortadopteres.

»Men mere politisk fokus på udsatte børn er tiltrængt. Det siger vi klart og tydeligt ja tak til. Også til, at at der bliver bedre tid til at behandle de her børnesager,« siger generalsekretæren.

»Mønstereksemplet på en mønsterbryder«

I sin tale sagde Mette Frederiksen, at »flere udsatte børn skal have et nyt hjem. Tidligere end i dag. Og vilkårene for anbragte børn skal være langt mere stabile«.

»Det vigtigste. Det helt afgørende for et lille barn. Det er at vokse op med tryghed, kærlighed og stabilitet. Derfor bør flere udsatte børn også bortadopteres. Så de får en reel ny start. Jeg ved godt, at det ikke er alle, der vil være enige med mig. Nogle vil sige, at vi skal forebygge mere. Hjælpe familierne. Det skal vi. Men det vil ikke være nok. Vi må entydigt tage børnenes parti.«

Ifølge nyhedsbureauet Ritzau er SF-formand Pia Olsen Dyhr »mønstereksemplet på en mønsterbryder, da hun trods en hård barndom er blevet partileder i regeringens støtteparti«.

Hun glæder sig da også over Mette Frederiksens fokus på de mest udsatte børn.

Men hun advarer mod at fokusere for snævert på tvangsfjernelser og opfordrer statsministeren til i stedet at satse mere på forebyggelse.

»De mest udsatte børn i Danmark bliver ramt dobbelt, når velfærden bliver for skrabet. Derfor skal vi investere i flere voksne i vuggestuer, mindre klasser i folkeskolen og et værdigt levegrundlag for de børn, der vokser op på kanten af samfundet,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Enhedslisten mener, at det er uforståeligt, at børnefattigdom ikke bliver nævnt med ét eneste ord i statsministerens første nytårstale.

»Flere skal anbringes, og flere skal bortadopteres, siger statsministeren. Jeg synes, at hun har misforstået, hvad det vil sige at stille sig på de udsatte børns side. Målet bør være at gøre mere, gøre det rigtige og gøre det hurtigere,« siger gruppenæstformand Peder Hvelplund i en skriftlig kommentar til Ritzau.