Red Barnet: »Det er vores frygt, at danske børn bliver seksuelt krænket på nettet i coronatiden«

Børn tilbringer mere tid på nettet under coronakrisen, og det udnytter de seksuelle krænkere. Red Barnet slår alarm og beder forældre være ekstra opmærksomme.

Børn er lige nu ekstra udsatte for seksuelle krænkelser online, fordi de i coronatiden tilbringer flere timer alene foran skærmene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Arkiv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronakrisens lockdown betyder, at flere børn tilbringer ekstra tid foran skærmene. Det samme gør de seksuelle krænkere og børnelokkere, der ikke er sene til at udnytte børnene, som måske er ekstra sårbare i denne isolationsperiode.

Risikoen er ifølge Red Barnet lige nu større for, at børn bliver manipuleret til eksempelvis at sende nøgenbilleder eller tage tøjet af foran et webkamera.

En helt ny rapport fra Europol – »Catching the virus – cybercrime, disinformation and the COVID19 pandemic« – viser en stigning i seksuel udnyttelse af børn online under coronakrisen. Det vækker massiv bekymring hos Red Barnet.

Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet

»Så snart de kan skrive og bevæger sig rundt på egen hånd online, så er de mulige ofre.«


»De danske børn er nogle af dem, der er mest online, så sandsynligheden for, at det sker for danske børn lige nu, er høj,« siger psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet.

»Dem, der gerne vil i seksuel kontakt med børnene, sidder også hjemme og prøver at fiske i rørte vande,« siger han.

Særligt udsat gruppe

I Red Barnet er de bekymrede for særligt den gruppe børn fra 6.-9. klasse, der netop nu måske er alene hjemme. De yngste er sendt af sted i skole, og mange forældre er atter på arbejde, efter samfundet igen er ved at lukke op. Det efterlader de unge alene foran skærmene.

»Der er en øget risiko for, at de går mere på opdagelse og bliver forført, manipuleret og groomet af seksuelle krænkere. Den fremgangsmåde, krænkerne benytter sig af online, er at være søde og venlige og præsentere sig som jævnaldrende eller en rar voksen, der måske kan hjælpe med lektier eller tilbyde noget andet, som barnet har brug for lige nu,« forklarer Kuno Sørensen.

De seksuelle krænkeres fremgangsmåder er yderst grove og manipulerende. De henvender sig til børnene dér, hvor børnene færdes. Det kan være i computerspil, hvor man chatter, eller på sociale medier som Snapchat, Facebook og lignende. De opbygger kontakt og relation til et barn, som siden skifter karakter til grov manipulation og ren afpresning, der har til formål at udnytte og udstille barnet på en seksuel måde.

»Det er små skridt, hvor barnet hele tiden overskrider sine egne grænser. Pludselig opdager barnet så, det er gået i en fælde, og der er ingen vej ud,« forklarer Kuno Sørensen.

Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet

»Vi oplever allerede nu en lille stigning i materiale, hvor børn eller unge udfører seksuelle aktiviteter foran et webcam.«


Han fortæller, at børnene eksempelvis kan blive tvunget til at sende udfordrende billeder af sig selv til krænkeren. Herefter kan barnet blive afpresset til at sende flere og mere grænseoverskridende billeder for at undgå, at de første billeder eksempelvis bliver afsløret for forældre eller kammerater.

»Vi har set børn kommunikere over video, hvor de tydeligt bliver instrueret i at gøre noget seksuelt. Tage tøjet af, lægge sig med spredte ben foran kameraet, hvor de bliver instrueret i, hvordan de skal røre sig selv, stikke ting op i sig selv og lignende. Det er sådanne situationer, vi skal forebygge, at børn kommer ud i nu,« siger Kuno Sørensen.

Det er ikke kun teenagerne, der er udsatte. Børn helt ned i otte-ni-års alderen med egen telefon kan være udsatte.

»Så snart de kan skrive og bevæger sig rundt på egen hånd online, så er de mulige ofre,« siger han.

»Får de helt unge ikke hjælp til at bearbejde et overgreb, kan det komme til at forstyrre hele deres forhold til seksualitet, når de kommer i puberteten,« forklarer Kuno Sørensen.

Forældrenes opgave

Red Barnet har endnu ingen målbare tal på en stigning i antallet af anmeldelser i Danmark, men det forventes, at det kommer.

»Det er vores frygt, at danske børn bliver seksuelt krænket på nettet i coronatiden, og at det kommer i omløb på nettet. Vi oplever allerede nu en lille stigning i materiale, hvor børn eller unge udfører seksuelle aktiviteter foran et webcam,« siger Kuno Sørensen.

For børnene er det en skamfuld og yderst ubehagelig oplevelse, hvis de udsættes for et online-overgreb. De er ifølge Kuno Sørensen skamfulde over, at det er sket, og de føler sig skyldige, fordi det var dem selv, der gik på nettet. De bliver presset, men føler, de gør det frivilligt, så de føler et medansvar og føler sig medskyldige.

Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet

»Vi skal som forældre lære vores børn, at når man går ud i verden, så skal man ikke bare være venner med hvem som helst, og det samme gælder online.«


»Børnene har efterfølgende konstant tilbagevendende tanker om, om krænkeren mon vender tilbage? Vil han true mig og opsøge mig? Deres liv er efterfølgende præget af angst og utryghed, der kan ødelægge koncentrationen og skolearbejdet,« siger Kuno Sørensen.

Red Barnet og Kuno Sørensen opfordrer og appellerer til forældrene om at være ekstra opmærksomme i denne periode. Kuno Sørensen mener samtidig, at det er utopisk at forvente, at børnene ikke færdes i de fora, hvor de kan blive udsat. Børn vil søge grænser og udforske verden. Han opfordrer forældre til at tale med deres børn og skabe alliancer i stedet for løftede pegefingre.

»Vi skal som forældre lære vores børn, at når man går ud i verden, så skal man ikke bare være venner med hvem som helst, og det samme gælder online. Forældrene skal være åbne og sige til deres børn, at »når du er på nettet, så kan det være, du støder på et dumt svin. Kom til mig, så får vi det stoppet sammen«. Det er den voksne, der er den skyldige i et overgreb. Det er aldrig børnene. Det er vigtigt, at vi fortæller børnene det,« understreger Kuno Sørensen.

»Selv om det er forbundet med skyld og skam, er det er vigtigt, at vi som forældre hele tiden taler med vores børn. Føler de sig truet, så luk ned, og snak med mor og far om hemmeligheden. Det er det centrale budskab«, siger han.