Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
17-årige pakistanske Malala Yousafzai blev fredag den yngste vinder af Nobels fredspris nogensinde, da hun fik prisen sammen med indiske Kaylash Satyarthi for deres kamp for at sikre børn bedre rettigheder.
I oktober 2012 blev Malala Yousafzai skudt i hovedet af pakistansk Taleban, fordi hun havde insisteret på, at piger også skal gå i skole.
I Red Barnet ser man den pakistanske piges historie som en stor inspiration for de millioner af børn, som ikke går i skole, fortæller Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet.
»Det faktum, at Nobels fredspris i år går til to børnerettighedsforkæmpere, er en stærk påmindelse om, at det er vores alles ansvar at beskytte børn mod vold, diskrimination og overgreb. Ikke mindst de børn, som kæmper for deres rettigheder,« siger Mimi Jakobsen.
Det vurderes, at der på verdensplan er omkring 168 millioner børn, der henslæber deres dag med at arbejde i marken eller på fabrikker i stedet for at gå i skole. Den problematik har Kailash Satyarthi kæmpet for at sætte fokus på i en årrække, og derfor deler den 60-årige inder prisen med Malala.
»Det er en historisk dag for alle børn og deres rettigheder,« siger Mimi Jakobsen.
Hun påpeger dog samtidig, at fredsprisen desværre aldrig har været mere aktuel.
»Børn er lige nu uskyldige ofre for et historisk antal konflikter og humanitære katastrofer. Deres skoler bliver angrebet, og de bliver nægtet deres basale ret til uddannelse - en ret som alle børn har,« siger Mimi Jakobsen.
I alt var 278 mennesker eller organisationer indstillet til årets fredspris, som foruden æren består af ti millioner svenske kroner.