Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Alle sejl er sat til med musik af Tivoli-Garden og Aalborg Politiorkester og deltagelse af Dronning Margrethe og Prinsesse Benedikte, når Rebildselskabet i dag fejrer sit 100 års jubilæum ved den traditionsrige fest i Rebild Bakker syd for Aalborg.
Dagens hovedtalere er statsminister Helle Thorning-Schmidt og den amerikanske skuespiller Keith Carradine, der er oldebarn af den danskfødte stifter af Rebild National Park i Danmark, Max Henius.
Også en anden af Max Henius' efterkommere, forfatteren Suzanne Brøgger, taler ved Rebild-mødet, ligesom skuespilleren Susse Wold deltager i sin egenskab af officiel H. C. Andersen ambassadør.
Gudstjeneste og legeland
På scenen kan også opleves den danske sanger Marie Carmen Koppel og den dansk-amerikanske saxofonist Michael Lington. Han er barnebarn af den danske musiklegende Otto Lington og trådte selv sine musikalske barnesko i Tivoli-Garden.
Den officielle del af Rebild-festen med musik og taler begynder klokken 14 og varer til ca. klokken 16.30. Men allerede i formiddag indledes festlighederne med friluftsfamiliegudstjeneste i Rebild Bakker klokken 10.00, og klokken 10.45 åbner arrangementet "Little Rebild" for hele familien, hvor børnene kan grave efter guld, møde cowboys og indianere og meget mere.
Til glæde, fest og vemod
Det var dansk-amerikanske Max Henius, der i 1911 fik idéen til at bruge et dansk stykke hedelandskab som samlingssted for dansk-amerikanere, et sted hvor mennesker fra de to nationer hvert år kunne mødes i glæde og fest, træffe familie og venner - og måske også lidt i vemod mindes de mange, der af omstændighederne i deres eget land var blevet tvunget til at finde sig en fremtid "derovre".
Disse "emigrantstævner", som man dengang kaldte dem, kom siden til at hedde Rebildfesten. Og datoen skulle naturligvis være den 4. juli - den amerikanske uafhængighedsdag.
Pengene til købet af det 140 tønder land store areal kom ind gennem donationer fra dansk-amerikanere over hele USA.
Den første Rebildfest måtte udsættes til 5. august på grund af landesorgen efter Kong Frederik VIIIs død 14. maj 1912. Men siden er festen hvert år afholdt 4. juli, hvor hundredevis danskere og også mange amerikanere valfarter til de smukke bakker til den største fejring af USA’s nationaldag udenfor USA.
Se hele programmet på rebildfesten.dk