Reality-stjerners sex og fester danner forbilleder

Realitystjernernes mod, selvtillid og evner til at score gør dem til idoler for mange unge, viser rundspørge. Bekymrende, siger eksperter.

Foto: Teitur Jonasson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Realitystjerner, der fester igennem og dyrker sex på TV, er forbilleder for en stor del af den danske ungdom.

Det viser en rundspørge fra Berlingske Research. Her svarer 25 procent af 520 adspurgte 15-19-årige unge, at de ser op til deltagerne i det kontroversielle realityprogram »Paradise Hotel«, hvor unge deltagere fester, drikker, dyrker sex og skændes for åben skærm.

LÆS OGSÅ: Forargelsen er hovedingrediensen i Paradise Hotel

Men det er problematisk, fordi realityshows giver et skævt billede af virkeligheden og kan direkte skade de unge, siger samfundsforsker Johannes Andersen, Aalborg Universitet.

BILLEDSERIE: Sådan ser pigerne og drengene ud i Paradise Hotel

»Vi er gået fra janteloven til »X Factor«-loven. Programmerne dyrker i høj grad selvtilliden hos den enkelte, men på den konto bliver selvværdet svækket, og man tror, man skal leve op til særlige idealer, og det er bekymrende,« siger Johannes Andersen, der påpeger, at »Paradise Hotel« blot er et af de mange realityprogrammer, der i dag påvirker de unges billede af sig selv. »Robinson«, »X Factor« og »Big Brother« er andre.

LÆS OGSÅ: »Amalie træffer sine egne beslutninger«

Den opfattelse deler psykolog Stefan Lock Jensen, forfatter til bogen »Se, jeg er på«, der handler om realityprogrammer.: »De fleste kan godt skelne mellem virkelighed og realityshowet, men der vil altid sidde nogle, der er sårbare, og som lader sig påvirke af programmerne i den måde, de lever deres liv på.«

Sjette sæson af »Paradise Hotel« er netop skudt i gang, og programmet ses hver aften af en kvart million danskere mellem 15 og 30 år. I rundspørgen fremhæver de unge deltagernes selvtillid, mod og succes hos det modsatte køn som kvaliteter.

At unge ser op til realitystjernerne, undrer ikke Jens Christian Nielsen, leder af Center for Ungdomsforskning. »De er udadvendte, de kommer med sjove kommentarer og har succes hos det modsatte køn. De føler sig tilsyneladende ikke forkerte eller ensomme, hvilket ellers er normalt for ungdomslivet,« siger han.