Rasmus tog sin første »ballon« for fem år siden: »Det er lidt som at blive stranguleret langsomt«

Det er ikke længere usædvanligt at blive tilbudt en »ballon«, når man er i byen. Rasmus Douven Christensen prøvede det selv første gang for fem år siden og anser Sundhedsstyrelsens advarsler for hysteriske.

Rasmus Douven Christensen, 31, bruger lattergas som rusmiddel. Foto: Emil Hougaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rasmus Douven Christensen kan godt huske den seneste gang, han tog lattergas. Det var den 20. juli i år, på hans 31. års fødselsdag.

»Jeg holdt fest for 100 mennesker. Det var en dejlig sommeraften på Sydfyn, og vi havde købt 750 patroner med lattergas – 100 af dem brugte vi på at lave flødeskum til vores Irish Coffee.«

Resten blev uddelt i balloner, som festens gæster inhalerede. Patronerne var lette at få fat på. Dem købte han på nettet med mængderabat.

Lattergas plejede at være forbeholdt patienter i tandlægestolen, men nu er det også et populært supplement til en god aften i byen.

»Jeg er overrasket over, hvor mange der har prøvet det – det er ikke kun teknotramperne og amagertrunterne. Men det giver også god mening. Det er jo ikke et stof som sådan. Det er hverken intoksikerende eller hallucinerende. Det gør bare, at man får lidt mindre ilt ind i blodet, og at man får griner på.«

Han stødte første gang på lattergas som rusmiddel for 10 år siden på sin daværende arbejdsplads, hvor kollegerne præsenterede ham for det. Selv tog han dog først fem år senere sin første »ballon«.

»Det er vildt sjovt. Det begynder at krible i fingrene og i fødderne og forstærker sanserne. Måske får man varme i kinderne. Det kan sammenlignes lidt med, at blive stranguleret langsomt. Så bliver du også helt svimmel.«

Myndighederne har skærpet opmærksomheden mod gassen i forbindelse med, at flere eksperter har advaret mod, at det er vanedannende og farligt.

Rasmus har da også bemærket ændringen i tilgængeligheden af gassen.

»Før kunne man bare købe det som håndkøb. Nu er der kommet nogle reguleringer, men jeg tror ikke, det vil påvirke, hvor meget folk tager lattergas. Det er stadig virkelig let at få fat i.«

Til daglig arbejder Rasmus som pædagog. Når han har fri og er til fest, indebærer det af og til lattergas. Han gætter på, at han tager det cirka en gang hvert halve år.

Sundhedsstyrelsens advarsler anser han for at være hysteriske.

»Jeg har set folk gøre det i mange år, og jeg har aldrig set nogen problemer med det,« siger han.