Rasmus Paludans parti påstod, at SF-profil brændte Koranen af: »Det går ud over alle grænser«

Rasmus Paludans parti Stram Kurs har publiceret en video, der – urigtigt – påstår, at SFs Karsten Hønge brændte Koranen af. Frygt for misforståelser og reaktioner i udlandet, siger forsker.

Rasmus Paludans parti Stram Kurs skriver - usandt - at Karsten Hønge (SF) har brændt Koranen af. Det sker, efter at Karsten Hønge har udtalt sig kritisk om Rasmus Paludan og partiets demonstrationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

»Karsten Hønge brænder hellig koran i Vollsmose«.

Sådan lød overskriften på en livevideo, som det islamkritiske og stærkt omdiskuterede parti Stram Kurs publicerede på sin Facebook-profil i januar i år. Det skriver Jyllands-Posten.

Partiet publicerede overskriften på engelsk, og påstanden er urigtig. Videoen er angiveligt set mere end 18.000 gange.

Folketingsmedlem for SF Karsten Hønge fortæller til Jyllands-Posten, at det var PET, der i sin tid ringede og gjorde ham opmærksom på videoen:

»De (PET, red.) ville gerne vide, hvor jeg var henne og ville gøre mig opmærksom på, at jeg blev sat i forbindelse med en mulig koranafbrænding,« siger han.

Karsten Hønge kalder videoen for »chikane«, der går »ud over alle grænser«.

Brænder Koranen af »i overført betydning«

Rasmus Paludan har de seneste dage demonstreret på blandt andet Nørrebro i København, hvilket har udløst voldsomme moddemonstrationer, uro og bilafbrændinger i området.

Karsten Hønge kritiserede i efteråret Rasmus Paludans demonstrationer, og sagde, at der måtte være grænser for, hvor mange ressourcer samfundet skal bruge på »en sølle nar«.

Rasmus Paludans demonstrationer – og reaktionerne herpå – har medført udgifter for mindst seks millioner kroner alene i 2019.

Rasmus Paludan har ved flere demonstrationer selv brændt, kastet med og trådt på Koranen. Her demonstrerer han foran Gl. Hellerup gymnasium i Hellerup, onsdag den 17. april 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Rasmus Paludan forklarer til Jyllands-Posten, at han mener, at Karsten Hønge brænder Koranen af »i overført betydning«, fordi han har forsøgt at knægte Stram Kurs’ ret til at ytre sig ved at kritisere partiets metoder. Dermed ser Stram Kurs sig nødsaget til at manifestere sin ytringsfrihed yderligere - eksempelvis ved at brænde Koranen.

Frygt for reaktioner i udlandet

Karsten Hønge fortæller til Jyllands-Posten, at PET informerede ham om, at efterretningstjenesten ville holde øje med situationen og reaktioner - også fra udlandet, netop fordi videoens overskrift er på engelsk.

Terrorforsker Magnus Ranstorp siger til Jyllands-Posten:

»Man risikerer, at eksempelvis terrororganisationer interesserer sig for den slags. Og fordi Danmark tidligere har været indblandet i en international krise, nemlig Muhammed-krisen, vil sådan en provokation kunne udgøre en risiko for, at situationen genantænder.«

Juraprofessor på Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller bemærker over for Jyllands-Posten, at overskriften kan være i strid med straffeloven og persondataretten.

Karsten Hønge har ikke valgt at anmelde Rasmus Paludan til politiet.

Paludan selv afviser, at der skulle være tale om chikane.

»Det, jeg synes, tenderer chikane, er, at Hønge bruger en masse tid på, at jeg ikke skal demonstrere,« siger han til Jyllands-Posten – og henviser i øvrigt til, at PET ikke har bedt ham ændre overskriften.

PET har ikke ønsket at kommentere den konkrete sag over for Jyllands-Posten.