Rasmus Helveg åbner klimamøde med en selfie

Alvoren af et klima i forandring er den helt store dagsorden, når delegerede fra 195 lande mødes til forsamling i FNs klimapanel i København i denne uge.

Den fyrretyvende forsamling i FNs klimapanel er i gang på Tivoli Hotel & Congress Center i København. Åbningstalen blev holdt af den danske klimaminister, Rasmus Helveg Petersen (R), som med en selfie fra panelet åbnede mødet officielt.

I talen understregede klimaministeren alvoren i truslen fra et verdensklima i forandring.

»Hvis vi ikke betaler den relativt lille energiregning, vi står med i dag, så kommer vi til at stå med en betydeligt større klimaregning senere hen,« sagde Rasmus Helveg Petersen og fremhævede den danske tilgang til at mindske CO2-udledningen ved at »forpligte sig til ved lov at følge forskernes anvisninger«.

Klimaministeren afsluttede sin tale med en bøn til de delegerede om at gå konstruktivt til værks.

»For at kunne gøre noget ved det her problem, er vi nødt til at vide præcis, hvad der er brug for og hvorfor. Det er derfor, I er her i dag. Og jeg ser frem til at læse resultatet af jeres arbejde på søndag,« sagde klimaminister Rasmus Helveg Petersen.

»I mellemtiden vil jeg køre videre på min cykel og måske tweete lidt mere,« tilføjede han.

Programmet for den kommende uge er kort fortalt, at topembedsmænd fra de 195 medlemsnationer minutiøst skal gennemgå og godkende hver eneste sætning i et omkring 120 sider langt sammendrag af de tre omfattende klimarapporter på i alt op mod 8.000 sider, som det seneste år er blevet offentliggjort løbende af FNs klimapanel, IPCC.

Derudover skal deltagerne blive enige om ordlyden af et endnu mere koncentreret dokument på omkring 25 sider, som skal fungere som en støtte for politiske beslutningstagere.

Videnskaben i de mange tusinde siders klimaforskning er ikke til diskussion, men ifølge flere eksperter på området er der alligevel politik i de enkelte formuleringer. Især forventes diskussionerne at dreje sig om detaljer omkring, hvor store omkostningerne ventes at blive for at mindske udledningen af drivhusgasserne og ikke mindst tilpasse sig de uundgåelige forandringer i klimaet.