Rasmus Brohave: »Vær ikke bange for at stille de dumme spørgsmål«

Rasmus Brohave er 20 år. Han har en YouTube-kanal, hvor han laver videoer med inspiration til andre unge om uddannelse. Serien hedder »Hvad kan du blive?« Ligesom bogen af samme navn.

»Hvis jeg en dag ikke har lyst at stå foran et kamera. Tror jeg det kunne være rigtig fedt, at vende kameraet om så at sige. Til den tid kunne en fotografuddannelse måske være noget for mig, hvis den dag kommer selvfølgelig.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

»Hej og velkommen til! Mit navn er Rasmus«. Sådan indleder 20-årige Rasmus Brohave typisk sine videoer på YouTube.

Han har på sin YouTube-kanal en serie kaldet »Hvad kan du blive?« Serien deler navn med den ikoniske, men også efterhånden forældede opslagsbog af samme navn.

I videoerne, hvor Rasmus selv prøver kræfter med forskellige uddannelser og job, forsøger han at begejstre og inspirere sine over 250.000 følgere til at engagere sig og gå verden i møde med den samme nysgerrighed og entuasiasme, som han selv udviser.

Han bemærker selv, at serien til at starte med fremstod lettere ironisk med ham som hovedperson, da han ikke selv har en uddannnelse.

Men han vidste, at mange af hans venner fra gymnasiet stod i en situation med netop de overvejelser om, hvad de kan blive.

»Da jeg gik i gymnasiet - og i folkeskolen for den sags skyld - var der næsten ingen, der vidste, hvad de skulle bagefter,« siger han.

Det var først, da han kom i gang med selve serien, at det gik op for ham, at »den kan fortsætte i en uendelighed.«

»Om jeg er kloakarbejder, politibetjent eller officer i hæren for en dag, er det altid super sjovt at lave. Der er masser af fede ting derude, hvis man er i tvivl om, hvad man vil, er det bare at tage ud og prøve sig frem,« siger Rasmus Brohave.

Nysgerrighed er nøgleordet

Uanset hvilket job Rasmus skal ud og stifte bekendtskab med, er hans metode den samme. Han skriver aldrig replikker eller overgør sin research. På den måde får han mulighed for at stille alle sine spørgsmål, så de mange seere også bliver inddraget.

Han understreger dog, at han vil anbefale, at man undersøger tingene mere på forhånd, end han gør i sine videoer, hvis der er tale om en uddannelse, man reelt vil søge. Men hans metode er om ikke andet klar: Han går til det med et åbent sind og er ikke bange for at stille de dumme spørgsmål.

»Det vil jeg generelt opfordre alle til. Også selvom det ikke skal filmes. Vær ikke bange for at stille dumme spørgsmål, om det er til din studievejleder eller til rundviseren på en kommende uddannelse. Det er trods alt kun sådan, man bliver klogere,« understreger han.

Der er mange job og uddannelser, som han håber at komme ud og prøve i fremtiden. Han vil gerne prøve kræfter med advokat, læge eller andre job, der kræver en lang uddannelse.

»Det eneste problem er, at det ofte er sværere at få adgang til. Og selvfølgelig heller ikke så actionpræget. Der skal en del mere planlægning til for at gøre det til noget, der gør sig godt på video,« siger han.

Der er dog et et dilemma ved den slags job. Der er tit enten en patient, en klient eller en forurettet involveret. Ting, der giver de pågældende job dybde og mening. Men Rasmus Brohave ønsker ikke at udstille nogen eller bringe andre i en forlegen eller ubehagelig situation.

Ville vende kameraet 180 grader

I løbet af sine foreløbig 14 møder med forskellige dele af arbejdsmarkedet har Rasmus prøvet masser af spændende ting. Hans oplevelser i politiet og forsvaret står tilbage som nogle af de stærkeste.

»I februar sidste år lavede jeg et afsnit, hvor jeg var sprogofficer i hæren. Jeg var med på øvelse ude i skoven med fuldt udstyr og camouflagemaling i ansigtet. Det var virkeligt spændende,« husker han.

Men selvom de mere actionfyldte job oftest gør sig bedst på video, var det ikke det, han ville have gået og drømt om, hvis han ikke var endt som youtuber på fuldtid.

Hvis han ikke havde valgt at satse hele butikken på sin karriere på internettet, føler han sig rimelig sikker på, at han havde søgt ind på Journalisthøjskolen for at blive TV- og medietilrettelægger. Skulle han ikke stå foran kameraet, så skulle han stå bag det.

»Det var det, jeg regnede med, men så blev min YouTube-kanal pludselig ret stor stor. Da jeg fandt ud af, at det begyndte at blive en mulighed at lave YouTube på fuldtid, var jeg nødt til at give det et skud,« siger han.

Når Rasmus Brohave ikke laver YouTube, er han af til vært på forskellige TV-programmer.

I år går han i gang med en foredragsturné, som han dog ikke selv betegner som »et rigtigt foredrag.« Han optræder under titlen »Internetstjerne?«