Raske ældre parkeres på hospitaler i ugevis

Især kommuner i hovedstadsområdet smøler med at have den fornødne hjælp klar, når ældre patienter udskrives fra sygehuset, viser opgørelse. De skal straffes økonomisk, foreslår Venstre.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Raske ældre parkeres stadig på sygehusene, hvor de må ligge og vente i dage og uger, selv om de er færdigbehandlede.

Især kommuner i hovedstadsområdet smøler med at skaffe den fornødne kapacitet på plejehjem og i hjemmeplejen til at kunne tage imod de ældre, når de udskrives fra hospitalerne.

Det fremgår af en opgørelse fra sundhedsministeriet, der viser, at der sidste år var godt 6.500 indlæggelser, hvor patienten forblev indlagt mindst én dag, efter at han eller hun var færdigbehandlet.

Det får nu Venstre i Folketinget til at skærpe kursen og foreslå, at kommuner skal straffes økonomisk, hvis de systematisk gennem flere år har et stort antal færdigbehandlede borgere liggende på sygehusene.

»Det springer i øjnene, at der er markante forskelle mellem kommunerne i hovedstadsområdet og kommuner i andre områder af landet. Det er uacceptabelt, og det kan vi ikke blive ved med at se gennem fingrene med,« siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V).

I Ældre Sagen mener chefkonsulent  Mirjana Saabye, at det er »trist«, at man igen må konstatere, at der ligger færdigbehandlede ældre på sygehusene.

»Man skal tænke på at der er mennesker bag tallene. Særligt er det slemt i de tilfælde, hvor det er en enkelt person, der venter længe, Det kan være en stor belastning at være på sygehus,« siger hun.

Ifølge undersøgelsen er problemet med færdigbehandlede ældre på sygehusene primært et hovedstads-fænomen. De 10 kommuner, som har flest ældre parkeret på sygehusene, ligger alle i hovedstadsområdet med Ballerup som absolut topscorer med godt 40 færdigbehandlingsdage pr. 1.000 borgere, mens Brøndby og Hvidovre har omkring 35 dage.

Landsgennemsnittet i kommunerne ligger under 10 dage, og mange jyske kommuner har nul færdigbehandlingsdage.

I Ballerup Kommune kalder formanden for social- og sundhedsudvalget Lolan Marianne Ottesen (S) det for »forfærdeligt«, at man er så dårligt placeret i opgørelsen, og at man har så mange færdigbehandlede patienter liggende.

»Det er ikke noget, som jeg er stolt af. Vi kan ikke leve med den situation, og derfor har vi også meget fokus på, hvordan vi kan gøre det bedre på dette felt,« siger hun.

Årsagen til problemerne er bl.a., at kommunen for nogle år siden - da man havde en overkapacitet af plejehjemspladser - udlejede ca. 20 pladser på et nybygget plejecenter til andre kommuner.

Folk bliver også ældre og ældre, og der er ikke den gennemstrømning af beboere på plejehjemmene, der var tidligere. Derfor har kommunen aktuelt simpelthen ikke pladser nok til at kunne tage alle sine færdigbehandlede ældre hjem, når de udskrives.

Derfor er man i gang med at leje pladser på plejehjem i nabo-kommunerne Gladsaxe og København, og der er også planer om eventuelt at bygge et nyt plejehjem i samarbejde med nabokommunerne, oplyser Lolan Marianne Ottesen.

I Ældre Sagen mener Mirjana Saabye, at tallene bør få politikerne til at reagere. Særligt i hovedstadsområdet kan det ske ved at indgå meget konkrete aftaler for samarbejde om udskrivning i de sundhedsaftaler, som regionen og kommunerne snart skal vedtage.

Ældre Sagen foreslår også, at man placerer kommunale visitatorer inde på hospitalerne, så de sammen med personalet der og patienten kan finde ud af hvad patienten har brug for efter udskrivelsen.

I dag betaler kommunerne en takst på ca. 1800 kr. til regionen pr. dag, som en færdigbehandlet patient tilbringer på sygehuset. Beløbet svarer til, hvad en plejehjemsplads koster. Men ifølge Sophie Løhde bør det beløb sættes markant op for de kommuner, som f.eks. har mere end 10 færdigbehandlingsdage pr. 1.000 borgere.

Her skal taksten modsvare udgifterne til indlagte patienter, hvilket er langt over det dobbelte.

Prroblemerne med færdigbehandlede patienter har eksisteret i flere årtier. Ifølge undersøgelsen er antallet af færdigbehandlingsdage for nedadgående. Men det er stadig meget store tal.

I 2013 optog de færdigbehandlede patienter i alt ca. 39.000 sengedage på de somtaiske sygehuse for fysiske sygdomme, mens der var godt 30.000 færdigbehandlingsdage på de psykiatriske sygehuse. dermed udgør de ca. 1,6 pct. af sengedagene i det offentlige sygehusvæsen, fremgår det af et nyt svar til sundhedsudvalget fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

Hér fremhæver han også, at regeringen har taget en række initiativer for at reducere problemet. F.eks. er der afsat 200 mio. kr. til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient, og kommunerne har fået flere penge til relevante tilbud, som kan skabe et mere sammenhængende sundhedsvæsen.

Her venter patienterne længst:

Ser du med fra mobilen, kan du se grafikken her.