Raske ældre fylder stadig på sygehuse

Problemet med færdigbehandlede patienter vokser kraftigt i København. Man har vendt svage ældre ryggen, lyder det fra Ældre Sagen.

»København burde være foregangskommune, men det er som om, at man har vendt de svage ældre ryggen,« siger direktør i Ældresagen Bjarne Hastrup. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stort antal ældre patienter må stadig ligge og vente i dage og uger på overfyldte medicinske afdelinger på hovedstadens hospitaler, selvom deres behandling er færdig, og de er klar til at komme hjem. På trods af at kommunen i årevis har lovet at reducere problemet, mangler der stadig de fornødne plejehjemspladser og kapacitet i hjemmeplejen til hurtigt at kunne tage imod de ældre i hjemlige omgivelser.

Det fremgår af en ny kvartalsrapport fra Københavns Kommune, som får Ældre Sagen til at reagere med en barsk kritik af forholdene for de svageste ældre i landets største kommune.

»København burde være foregangskommune, men det er som om, at man har vendt de svage ældre ryggen. Det kan ligefrem være farligt for ældre at opholde sig for længe på hospitalet. Det skaber utryghed, giver dårlig livskvalitet og udskyder deres genoptræning, . Det er alvorligt,« siger direktør Bjarne Hastrup, Ældre Sagen.

Ifølge rapporten var der i første kvartal af i år i gennemsnit 34 færdigbehandlede patienter pr. dag fra Københavns Kommune, som lå og ventede på at komme hjem. Det tal ligger betydeligt over det mål på højst 11, som kommunen har fastlagt.

Tilsvarende var der i samme periode 31 ældre borgere – otte pct. af samtlige ventende borgere – som ventede mere end de 14 dage, som er maximumgrænsen i sundhedsaftalen med Region Hovedstaden. Til sammenligning lå tallet nede på ni patienter i første kvartal 2011, svarende til to pct. Totalt er det samlede antal ventedage steget med hele 27 pct. i perioden.

I en embedsmandsredegørelse til politikerne i sundhedsudvalget forklares stigningen bl.a. med, at kommunen som led i sin »moderniseringsplan« i 2012 lukkede for indtag på nogle plejehjem, uden at de nye plejehjem endnu var åbnet. Desuden var der i januar en stor overbelægning på hospitalerne som følge af et usædvanligt stort antal influenzasyge.

Politisk ordfører for Socialdemokraterne i København, Ikram Sarwar, kalder det »dybt kritisabelt«, at man ikke lever op til målene. Han forventer, at sundhedsborgmesteren og forvaltningen handler hér og nu for at reducere problemet.

»Ellers er der nogen, der skal hives i ørerne«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsborgmester Ninna Thomsen (SF), men visitationschef Merethe Balslev bebuder, at man »hele tiden og hver dag« arbejder på at få nedbragt tallet. Hun forventer også, at bl.a. en ny kommunikationsaftale med Region Hovedstaden om udskrivning af ældre patienter for alvor vil give positive resultater i andet halvår af 2013.