»Rart at være sammen med ligestillede«

På Sundhedscenter for Kræftramte i København får patienterne livsglæde og sammenhold gennem et rehabiliteringsforløb.

Da 51-årige Anja Francis Madsen fik stillet diagnosen brystkræft på Rigshospitalet, var hendes første reaktion at gå hjem og rydde op. Huset blev endevendt, og alle papirer nøje sat i orden.

»Jeg bestilte næsten min egen begravelse på forhånd. Dengang så jeg kræften som en dødsdom,« husker hun.

I dag, halvandet år og mange kemoterapier og strålebehandlinger senere, er Anja Francis Madsen færdigbehandlet, og de mørke lokker er atter vokset ud. Sammen med fire andre kræftramte kvinder og en fysioterapeut bevæger hun sig rundt mellem vægtmaskiner og løbebånd i træningslokalet på Københavns Kommunes Sundhedscenter for Kræftramte i Ryesgade. Det er et af landets få sundhedscentre, som tilbyder rehabiliteringsforløb for personer, der er berørte af kræft.

»Det er rigtig rart at have mulighed for at være sammen med ligestillede, som man ikke hele tiden behøver at forklare sig overfor. Vi står alle i samme situation,« siger Anja Francis Madsen, mens hun kæmper mod vægten på en benpresmaskine. Selvom hun har gået i centret i snart to måneder, må hun efter ganske få gentagelser på maskinen tørre sveddråber af panden med et håndklæde. Ekstra svedproduktion er nemlig én af bivirkningerne ved de antihormoner, som hun skal fortsætte med at tage de næste fem år.

De fem kvinder, der mødes to gange om ugen, har lagt sig på ryggen oven på en træningsbold. Med fødderne triller de den frem og tilbage over røde måtter, mens hænderne langsomt fører to håndvægte op og ned. Efter to løft må en af kvinderne tage sig et hvil. Hun behøver ikke at sige noget.

»I kræftcentret forstår folk dig, fordi de selv har gennemlevet sygdommen. Det kan være rigtig hårdt at komme i et normalt træningscenter, hvor folk kigger mærkeligt på én, fordi man bærer paryk eller tørklæde,« siger Sine, som fik konstateret brystkræft i oktober og er kommet jævnligt i centret siden januar. Og trods sygdommen hygger kvinderne sig altid så meget under træningen, at fysioterapeuten ligefrem kalder dem for »Grineholdet«.

Kampen for livsglæde
I centret kan patienterne ud over den fysiske træning også få blandt andet kostvejledning eller undervisning i de sociale, seksuelle og psykiske bivirkninger ved sygdommen. For centerchef og speciallæge Jette Vibe-Petersen er tilbuddene et vigtigt supplement til den medicinske behandling, fordi de hjælper patienten med at finde livskraften til fortsat at kæmpe mod sygdommen.

»For mange er det et kolossalt løft at komme her. De henter en masse energi med hjem. Samtidig får de et socialt netværk, som både kan give tryghed og hjælp til at komme igennem behandlingen,« siger hun.