Rapport: Sveriges reformer er ikke en solstrålehistorie

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) henviste til Sverige, da foreningen tidligere på ugen foreslog, at man sænker ydelserne for at øge arbejdsudbuddet. Men Sverige er ikke det gode eksempel, viser rapport.

ARKIVFOTO. Dansk Arbejdsgiverforening (DA) henviste til Sverige som det gode eksempel, da foreningen tidligere på ugen foreslog, at man sænker ydelsesniveauet for at øge arbejdsudbuddet. En dansk rapport viser, at de lave svenske ydelser i stedet har sendt flere på sygedagpenge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen

Tidligere på ugen kom Dansk Arbejdsgiverforening (DA) med 28 konkrete punkter til reformer af blandt andet sygedagpenge, kontanthjælp og mest markant førtidspension, og Sverige blev fremstillet som det gode eksempel på, at arbejdsudbuddet øges, når ydelserne bliver mindre. Men ifølge en dansk rapport er Sverige ikke den solstrålehistorie, som DA fremstiller det som, skriver Information.

Selv om det er rigtigt, at antallet af svenskere på en række offentlige ydelser er faldet med 150.000 de senere år, efter reformerne er blevet indført, så er de udsatte på det svenske arbejdsmarked ikke blev jobparate, men er i stedet røget på sygedagpenge.

DA stikker folk blår i øjnene, siger Thomas Bredgaard, lektor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet (CARMA), der sammen med Deloitte har udarbejdet rapporten til brug for regeringens Carsten Koch-udvalg.

»Forsøget på at få færre ikke-arbejdsmarkedsparate er ikke lykkedes i Sverige. De har fået nedbragt antallet af førtidspensionister, men der er kommet flere på anden offentlig forsørgelse. Sverige fremstår ikke som nogen solstrålehistorie,« siger han til Information.

Den svenske arbejdsløshedsprocent på knap otte er trods reformerne ligeledes højere end den danske.

Heller ikke forhenværende økonomisk overvismand og formand for Velfærdskommissionen, Torben M. Andersen, ser Sverige som foregangsland og siger til Information, at det har haft konsekvenser for fordelingsprofilen i Sverige, at man har sænket ydelserne.

DA fastholder imidlertid, at der vil være en overførbar gevinst, hvis Danmark følger svenskerne, skriver Information.