Rapport: Spær gravide misbrugere inde

En ny rapport fremlægger modeller for, hvordan man kan begrænse skader hos misbrugeres ufødte børn og foreslår blandt andet tvangstilbageholdelse.

Gravide misbrugere skal kunne spærres inde, foreslår en ny rapport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gravide misbrugere som konstant er på druk eller tager stoffer og derfor risikerer at skade barnet, skal kunne tilbageholdes mod deres vilje. Sådan lyder den skrappeste af tre mulige modeller for fremtidens behandling af gravide med et alkohol- eller stofmisbrug ud i en ny rapport, som Politiken har fået aktindsigt i.

Ifølge rapporten skal det være et kommunalt politisk udvalg, der tager beslutningen, på samme måde som der i dag bliver truffet beslutning om tvangsfjernelse af børn, og respekterer den vordende mor ikke beslutningen, skal politiet i sidste ende kunne hente hende.

Rapporten er lavet af embedsmænd i ministerierne, som af den forrige regering fik til opgave at se på, hvordan man kan udvide muligheden for at tilbageholde gravide misbrugere.

Forslaget falder dog ikke i god jord hos familieambulatorierne, som står for behandlingen af gravide misbrugere. Allerede i marts henvendte lederne sig til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg med et brev, hvor de meget klart fraråder tvangsbehandling.

»Der skal gøres alt for at undgå skader hos børnene, men vejen til fosteret går gennem kvinden, og her handler det om tillid. Udsigten til tvang vil gøre, at nogle ikke vil henvende sig eller vil henvende sig for sent,« siger overlæge Margrethe Møller, der er leder af Familieambulatorium Aalborg.

Hun mener, at man bør holde fast i, at kvinderne grundlæggende har selvbestemmelse over deres egen krop og frygter, at tvang vil stigmatisere kvinderne yderligere. Hun efterlyser i stedet døgnbehandlingstilbud, som kommunerne har råd til at visitere til, skriver Politiken.