Rapport: Mistanke om drugrape hos kvinder i alle aldersgrupper

Drugrape går ikke kun ud over yngre kvinder, viser ny rapport fra Center for Seksuelle Overgreb.

Drugrape rammer bredt i flere aldersgrupper, viser ny rapport fra Center for Seksuelle Overgreb. Kirsten var 50 år, da hun sandsynligvis blev bedøvet og udsat for druprape. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kirsten var 50 år, da hun sandsynligvis blev udsat for drugrape.

Hver femte kvinde, der tager kontakt til Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet, mistænker, at de er blevet udsat for drugrape. Og det gælder ikke kun de yngre kvinder.

Særligt i aldersgruppen 31-35 år mistænker en tredjedel af kvinderne, der henvender sig til centeret, at de er blevet drugraped.

»Der er mistanke om drugrape i alle aldersgrupper. Det er ikke kun de unge, der bliver ramt. Der er en andel i hver aldersgruppe, der mistænker drugrape,« siger Aviaja Mose Wingender, rådgiver og videnscenterkoordinator i Center for Seksuelle Overgreb.

De seneste år har Center for Seksuelle Overgreb kunnet konstatere en stigning i henvendelser om voldtægter, hvor der er mistanke om drugrape. I 2018 og i 2019 mente knap hver femte kvinde, der tog kontakt til centret, at vedkommende var blevet udsat for drugrape, viser en ny statusrapport. I 2017 var andelen 15,3 procent.

Overgrebene sker både i forbindelse med byture og private fester.

»Det kan ske for alle. Mange forestiller sig, at det sker ude i byen. Det gør det ofte også. Men der, hvor vi har oplysninger om krænkeren, er det faktisk i 25 procent af tilfældene en ven eller en bekendt. Drugrape foregår altså også i private hjem,« siger Aviaja Mose Wingender.

Mens kvinder i alle aldersgrupper mistænker, at de er blevet udsat for drugrape, står yngre kvinder stadig for de fleste henvendelser. 60 procent af de henvendelser, som Center for Seksuelle Overgreb modtog i perioden 2017-2018 med mistanke om drugrape, kom fra kvinder i alderen 16 til 25 år.