Rapport: Konflikt mellem læger og region skyld i 1813-fadæse

Akuttelefonen 1813 var en logisk og rigtig idé at indføre, men Region Hovedstaden og lægernes konflikt gav ordningen en »ikke-tilfredsstillende« begyndelse, lyder det i en konsulentrapport.

Der er stadig problemer med at få akutberedskabet 1813 til at fungere i Region Hovedstaden. I øjeblikket er der blandt andet mangel på sygeplejersker til at bemande telefonerne. Arkivfoto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom systemet bag akuttelefonen 1813 grundlæggende er en god og visionær idé, får ordningen hug i en ny rapport, som konsulentvirksomheden COWI har lavet på bestilling af Region Hovedstaden.

Rapporten konkluderer blandt andet, at beslutningen om at indføre systemet blev truffet hastigt og i en konfliktsituation. Konflikten bundende i uenighed mellem Region Hovedstaden og Praktiserende Lægers Organisation (PLO), der var uenige om bemandingen af et nyt sundhedshus i Helsingør.

Rapporten konkluderer, at konflikten betød »utilstrækkelig tid til planlægning og implementering, at medarbejdere var utilstrækkeligt forberedte, og at nøgleaktører blev inddraget for lidt«.

Samtidig gjorde konflikten det også sværere at rekruttere medarbejdere.

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) er enig i kritikken om, at regionen ikke har været god nok til at inddrage lægerne.

»Det er en kritik, som jeg et langt stykke vej er enig med rapporten i, og jeg har da også flere gange sagt, at de praktiserende læger skal med om bord i den nye akutordning. Regionen og PLO har for mig at se et fælles ansvar for at få dialogen og samarbejdet op at stå,« siger regionsrådsformanden i en pressemeddelelse.

Hun tilføjer, at hun vil tage initiativ til at mødes igen med formandskabet i PLO.

Et andet kritikpunkt i rapporten lyder, at målene for akuttelefonens svartider er »overoptimistiske« sammenlignet med andre regioner og den tidligere lægevagt. Sophie Hæstorp Andersen understreger, at akutordningen i dag er bedre fungerende end i de første to måneder af 2014, hvor der var lange ventetider.

»Og selvom vi endnu ikke er i mål med svartiderne, så er det vores helt klare indtryk, at borgerne generelt er glade for servicen i det nye akutberedskab. Det viser vores brugerundersøgelse også. Det er i høj grad sundhedspersonalet i akutordningens fortjeneste,« siger hun.