Rapport: Døve børn får ikke den nødvendige støtte

Det skal være en rettighed for døve børn at lære at kommunikere, men i dag er der store forskelle på tilbud om støtte fra kommune til kommune, lyder det i en ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder.

Læs mere
Fold sammen

Det er ikke alle døve børn, der får den hjælp, de har brug for, når det gælder om at lære at kommunikere. Sådan lyder konklusionen ifølge Politiken i en ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder.

Den slår samtidig fast, at der er store forskelle fra kommune til kommune på den støtte, døve børn får. Og det er slet ikke tilfredsstillende, mener ligebehandlingschef hos Institut for Menneskerettigheder, Maria Ventegodt Liisberg.

»Det at lære at kommunikere er en helt grundlæggende forudsætning for, at de kan klare sig resten af deres liv på lige fod med andre. Det frustrerende for de døve børn er, at der med den rette støtte er sindssygt gode muligheder for, at de overvinder deres handicap,« siger hun til Politiken.

Anbefalingen fra instituttet til kommunerne er derfor klar: De skal aktivt opsøgende og tilbyde den nødvendige støtte og undervisning til de døve børn - hurtigst muligt.

Hos Kommunernes Landsforening, KL, mener kontorchef i Center for Social og Sundhed Tina Wahl, at den nuværende lovgivning allerede gør de efterspurgte tiltag mulige. I et skriftligt svar til Politiken forklarer hun, at der altid vil være forskel på indsatserne fra kommune til kommune, men at barnets behov altid er i fokus.