Ramt af rygeforbud: »Vi er nærmest i chok«

Det totale rygeforbud i Aarhus Kommune ryster de ansatte, der er afhængige af nikotinen. Det kommer til at gå ud over min arbejdsglæde og koncentration, siger social- og sundhedshjælper.

Social- og sundhedshjælper Anette Samuelsen er ked af, at Aarhus Kommune nu forbyder al rygning i arbejdstiden for kommunalt ansatte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto

- Jeg vil tænke på cigaretten i de otte timer, der går, fra jeg kører hjemmefra om morgenen, til jeg har fri. Mange siger, at det bare er en vane, og det er det også. Men jeg har jo et afhængighedsproblem.

Social- og sundhedshjælper Anette Samuelsen, der er ansat på lokalcenter Hørgården i Aarhus, er 45 år og har været ryger, siden hun var 16. Hun er rystet over, at Aarhus Kommune onsdag vedtog, at kommunens ansatte ikke må ryge i arbejdstiden - hverken ude eller inde. Nu må hun nøjes med at tænke på cigaretterne i arbejdstiden. Og det gør hun ofte. Faktisk hele tiden.

- For mig vil arbejdsglæden dale gevaldigt, når vi ikke må ryge. Det er næsten det eneste, jeg vil tænke på. Jeg vil gå og tænke på, hvornår klokken bliver halv fire, så jeg kan komme hjem og få en cigaret, fortæller Anette Samuelsen, der er tillidsrepræsentant og derfor får mange tilbagemeldinger fra ulykkelige rygende kolleger.

For mange pauser

For social- og sundhedshjælperne er det nye totalforbud mod rygning kommet efter flere års stramninger, der gradvist har begrænset rygepauserne.

- Tidligere afpassede vi det og røg, når der var mulighed for lige at tage en tår kaffe fem-ti minutter. Så kunne vi lige gå ud og tage en halv smøg og så skynde os ind igen, fortæller Anette Samuelsen.

Men på mange arbejdspladser har ikke-rygerne oplevet, at rygerne tog for mange pauser, når nikotintrangen skulle stilles. Således også i FOA, hvor en landsdækkende undersøgelse blandt cirka 2.000 medlemmer tidligere i år, viste, at halvdelen af ikke-rygerne mener, at rygerne holder for mange pauser. Det er dog kun otte procent af rygerne, der er enige i det synspunkt.
 
- Der var der nok nogle af ikke-rygerne, der oplevede, at rygerne var væk fem-ti minutter. Men når rygerne kom ind, så stod ikke-rygerne tit og snakkede eller sad og pillede en appelsin, eller andet. Jeg tror, at vi har haft lige lange pauser, men at vi bare har brugt pauserne på forskellige ting, mener Anette Samuelsen.

Kun én smøg til madpakken

Men for halvandet år siden ændredes retningslinjerne, så de ansatte kun måtte ryge i deres frokostpause. Derefter var der i hvert fald ikke flere pauser til rygerne end til ikke-rygerne.
 
- Vi har på ingen måde arbejdet mindre end ikke-rygerne. Vi har 29 minutters frokostpause, og vi må ikke forlade arbejdspladsen, så der har været et sted på grunden - gemt lidt af vejen - hvor vi måtte ryge.

Men nu er det også slut med frokostsmøgen, og Anette Samuelsen må vente på, at klokken bliver 15.30.   

 - Vi er nærmest i chok, fordi vi ikke engang kan få en enkelt cigaret i frokostpausen. Vi går rundt med en følelse af uretfærdighed, for vi kan ikke engang bestemme over vores egen frokostpause, siger hun.

Og Anette Samuelsen er ikke til sinds at tage på rygestopkursus for helt at slippe de 15 daglige cigaretter.

- Jeg kan ikke lægge det væk, og det er heller ikke interesseret i. Det er mit valg.

Ifølge beregninger fra Aarhus Kommune vil rygeforbuddet i arbejdstiden medføre besparelser på tre millioner kroner alene i afdelingen fra sundhed og omsorg.

- Med den viden, vi har om rygningens skadelige virkninger, er det eneste rigtige, at vi som kommune går foran og indfører rygestop i arbejdstiden, siger fungerende rådmand for sundhed og omsorg, Thomas Medom (SF) til JP Aarhus.