Ramaskrig over ministers »hotel«-kritik af plejehjem

Ældre Sagen og tusindvis af ældre, pårørende og medarbejdere kritiserer, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) sammeligner plejehjem med hoteller.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Ministeren ved ikke, hvad hun taler om. Det er uanstændigt at sammenligne plejehjem med hoteller. Det er misvisende og meget langt fra virkeligheden.

Dét er holdningen hos Ældre Sagen, et meget stort antal ældre, pårørende og medarbejdere i ældreplejen. De retter en massiv kritik mod sundhedsminister Sophie Løhde (V), efter at hun i et interview med Berlingske har slået til lyd for et opgør med den »hotel-tankegang, der hersker på nogle plejehjem, hvor man kan gå rundt i morgenkåbe og sutsko hele dagen, og hvor der i det hele taget ikke rigtigt sker noget«.

»Plejehjemmene skal blive bedre til at inddrage ældre og gøre brug af de ressourcer, hvert enkelt menneske besidder. Man behøver måske ikke at skrælle en hel gryde kartofler, men så nogle stykker – eller hjælpe til med at dække bord,« lød det fra ministeren.

Appellen fra ministeren kom, efter at der i en serie i Berlingske var blevet rettet hård kritik mod netop manglen på aktiviteter på plejehjemmene, som betyder, at mange af beboerne sygner hen og overlades til sig selv »foran et kæmpestort TV, der står og larmer«, som det blev beskrevet.

I Ældre Sagen er der opbakning til den del af analysen, som går på manglen på aktiviteter, men sammenligningen med et hotel er helt skæv og ikke gavnlig for debatten, mener organisationen.

»Vi er helt enige i, at der skal ske mere på plejehjemmene. Der er stort behov for flere sociale aktiviteter, og at plejehjem i det hele taget i langt højere grad bliver et hjem,« siger Jens Højgaard, souschef i Ældre Sagen.

Men han føjer også til, at sammenligningen med et hotel er »fuldstændig misvisende«:

»Der er absolut ingen ligheder mellem det at bo på plejehjem og det at være gæst på et hotel. Det er de færreste, der flytter på plejehjem af lyst; det er af nød, fordi man simpelthen er for svækket til at kunne klare sig hjemme. Samtidig er visitationen til plejehjem skrap – kun de svageste får en plejehjemsbolig,« siger Jens Højgaard.

De synspunkter lagde Ældre Sagen forleden ud i et facebook-opslag, som udløste markante reaktioner med langt over 1.000 kommentarer, over 3.000 likes og ca. 2600 delinger samt en samlet rækkevidde på mere end en kvart mio. Facebook-brugere.

Den gennemgående holdning er, at ministeren er uvidende om forholdene på landets plejehjem, at hun tegner et forkert billede af problemerne, som snarere skyldes manglen på ressourcer end luksusvante ældre, der bare venter på, at folk kommer og betjener dem.

»Jeg er ret sikker på at hvis man møder gamle på et plejehjem i morgenkåbe og sutsko op ad formiddagen så er det fordi de få der skal passe og hjælpe dem simpelthen ikke kan løbe stærkere,« lyder det bl.a. fra Inga Johansson, mens Lise Jørgensen konstaterer:

»Et plejehjem er ikke et hotel. Det er et sted for mennesker, som har brug for pleje og omsorg. De mennesker har lavet nok i deres liv, og hvis de skal aktiveres, er der masser af måder, som er sjovere end at skulle deltage i f. eks. madlavning osv. Den går altså ikke, der kan ikke spares på personale. Lav dog noget, som giver de ældre en bedre livskvalitet, og som kan få smilet frem.«