Radioaktive partikler fundet i Danmark

FNs atomagentur har fundet radioaktive partikler i Danmark og flere andre europæiske lande. Men partiklerne udgør ikke en sundhedsmæssig risiko for mennesker.

De radioaktive partikler - jod-131 - er blevet registeret i atmosfæren over flere europæiske lande, herunder Danmark.

- Det er helt uskadeligt, men det giver selvfølgelig anledning til løftede øjenbryn, for der skal jo ikke være den slags i luften. Vi er opmærksomme på det, men det er ikke farligt«, siger Kresten Breddam, som er souschef for SIS til politiken.dk.

Ifølge det Internationale Atom Energi Agentur (IAEA) skulle partiklerne ikke udgøre en sundhedsmæssig risiko for mennesker, skriver de på deres hjemmeside.

Samtidig afviser agenturet, at det er radioaktive partikler fra Fukushima-kraftværket, der er kommet til Europa.

Det er de tjekkiske atommyndigheder, der siden oktober måned har målt et forhøjet radioaktivt niveau, uden dog at have været i stadn til at finde kilden. Derfor har de nu bedt IAEA om ekspertise til at lokalisere kilden.

Der er også blevet fundet radioaktive partikler i Tyskland, men niveauet var næsten ikke målbart, ifølge IAEA.

Ifølge en sikkerhedschef fra de tjekkiske atommyndigheder så kan de radioaktive partikler være sluppet ud under udarbejdelse af lægemidler.

Sikkerhedschefen understreger samtidig, at det er meget usandsynligt, at de radioaktive partikler stammer fra et atomkraftværk.

Ifølge IAEA har partiklen - jod-131 - en halveringstid på kun otte dage.