Radio24syv vil gå til ombudsmanden – radioen er »ikke nødvendigvis død«

Balladen om udbudsprocessen omkring den nye DAB-radiokanal bliver en sag for Ombudsmanden, siger direktør for Radio24syv, Jakob Kvist.

 

Sagen om udbuddet af den nye DAB-radiokanal kan inden længe lande på bordet hos Folketingets Ombudsmand.

Det siger Jacob Kvist, som var ansvarlig for Radio24syvs ansøgning om retten til den nye DAB-radiokanal, til flere medier onsdag aften.

»Vi går til Ombudsmanden, hvis ikke han tager sagen op af egen drift inden for kort tid«, siger Jakob Kvist til Politiken.

Og over for Jyllands-Posten siger Jakob Kvist, at man ligeledes overvejer andre skridt.

»Vi kigger selvfølgelig på muligheden for at klage til Klagenævnet for Udbud og domstolene, men der er jo nogle ting, man ikke skal gøre, hvis man vil have Ombudsmanden til at gå ind i sagen,« siger han til avisen.

I slutningen af oktober afgjorde Radio- og TV-nævnet efter en udbudsrunde, at den nye radiokanal Loud vandt udbudsrunden foran Radio24syv.

Siden afgørelsen er forløbet op til afgørelsen dog blevet mødt af massiv kritik.

Det er kommet frem, at Radio- og TV-nævnet i afgørelsen selv rejste selv tvivl om, hvorvidt Loud opfyldte de opsatte mindstekrav i udbudsrunden. Det er kommet frem, at nævnet ifølge flere eksperter – i sidste ende til Louds fordel – har regnet forkert i sammenlægningen af de tre kandidaters point. Og det er kommet frem, at kandidaternes budget var vægtet på en måde, sådan at det reelt blev det mest afgørende paramter for, hvem der i sidste ende fik tilladelsen til at sende på den nye DAB-kanal.

Sagt med andre ord: Forløbet har været usædvanligt.

I slutningen af sidste uge fastholdt Radio- og TV-nævnet sin afgørelse. Og tirsdag i denne uge mødtes partierne på Christiansborg med Radio- og TV-Nævnet med en byge af kritiske spørgsmål til processen. Efterfølgende udtalte fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S), at udbuddet ikke kan gå om.

»Rent juridisk er der ikke noget at komme efter, men kigger man på hele forløbet, kunne man godt have tænkt sig, at det var foregået anderledes,« sagde Rasmus Prehn efter mødet til Berlingske.

Ministeren understregede samtidig, at der af samme grund er bred enighed om at ændre på fremtidige udbudsprocesser.

Og nu vil Radio 24syv prøve sagen ved Folketingets Ombudsmand, hvis han ikke selv tager sagen op.

Ifølge Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, er det dog langt fra sikkert, at ombudsmanden vil tage sagen op.

»Så vidt jeg kan se, er der kun én vej, der ligger lige for, og det er at gå til domstolene for at få vurderet sagen på et juridisk plan. En retssag kan blive krævende, men fordelen er, at man får trukket al den politiske baggrundsstøj ud af den«, siger Michael Gøtze til Politiken.

Jakob Kvist fra Radio24syv understreger, at sagen skal undersøges til bunds.

»Radioen er stedt til hvile, men ikke nødvendigvis død. Den kan genopstå om tre måneder eller tre år,« siger Jakob Kvist til Politiken.

Få overblik over sagen her.