Radio24syv: »Måske kan man strikke en ekstra FM-kanal sammen til til os?«

Meget tyder på, at ny FM4-kanal, som den politiske situation er nu, faktisk placeres i Jylland. Radio24syv ser derfor andre muligheder. Drømmen er en plads på FM-båndet, og ellers kan man leve med en DAB-kanal.

Radio24syv har fået forbyet håb om, at den kan fortsætte under en eller anden form. Helst på FM-båndet, lyder ønsket. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Nej; det er med det nuværende medieforlig »ikke spor sandsynligt«, at den kommende landsdækkende FM4-kanal – som Radio24syv sender på i dag – ikke skal have sit udgangspunkt i Jylland.

Så skal Radio24syv overleve nu, bliver det på digital DAB-radio, eller måske kan der »skrues en løsning sammen«, så Radio24syv kan fortsætte på en anden ledig del af FM-båndet.

Det siger en af Radio24syvs faddere, medlem af bestyrelsen i Berlingske People A/S – selskabet bag radioen – og kreativ direktør i ArtPeople, Jakob Kvist, der har spillet en vigtig rolle i at skabe den redningsplan for Radio24syv, der indtil videre ser ud til at kunne lykkes.

Dansk Folkeparti har erklæret sig villig til at finde en løsning, så radioen, der ellers skulle indstille sin virksomhed klokken 24 natten mellem 31. oktober og 1. november 2019, kan overleve, og med Dansk Folkepartis håndsrækning fulgte alle trop: Kulturministeren, Venstre og de Konservative.

Der skal findes en løsning

»Jeg vil gøre en dyd ud af ikke at være politisk tonedøv. Det er et relativt bredt politisk ønske, at den kommende FM4-kanal får sit udgangspunkt i Jylland, og der er i sig selv intet ondt i at ønske sig en taleradio med jysk udgangspunkt. Derfor er det efter min opfattelse ikke realistisk på denne side af at valg, at man ruller forliget helt tilbage og genudbyder FM4 uden geografiske krav. Det kommer ikke til at ske. Men det er også ærgerligt at slå Radio24syv ihjel, og det er alle enige om nu, tror jeg. Derfor er opgaven nu at finde en løsning, så Radio24syv overlever – samtidig med,at Danmark efter alt at dømme får en FM4-kanal med jysk udgangspunkt,« siger Jakob Kvist.

Han foreslår, at Radio24syv enten fortsætter sin virksomhed på DAB – eller, »endnu bedre«, siger han, »sender videre på en anden del af FM-båndet.«

»Kunne man finde plads til to FM-kanaler, ville det være helt optimalt. Måske kan en ny kanal strikkes sammen af flere ledige stumper FM-bånd - det er mig bekendt ikke undersøgt. Hvis det var muligt, ville det være en meget, meget god løsning,« siger Jakob Kvist.

Bliver det ikke muligt at fortsætte Radio24syv på FM-båndet, er DAB »en mulig god løsning,« siger han.

»Det vil umiddelbart halvere radioens lyttertal, og jeg vil ikke juble over at miste halvdelen af lytterne, men i forhold til, hvor vi stod for en uge siden, er det et kæmpe fremskridt. Der er et politisk ønske om at fremme DAB, og Radio24syv kan blive frontløber i den proces, og de, der holder af radioen, kan faktisk tilgå den og finde programmerne. Problemet er lytningen i biler. Det er muligt, at det er ikke den bedste løsning, men det er ikke ødelæggende,« siger Jakob Kvist.

Glad på en bagvendt måde

For Kvist er det afgørende at »redde Radio24syv, fordi det, der er skabt, er alt for værdifuldt til at lukke«.

»DR modtager milliarder og har en nyhedsafdeling på 500 mand, mens Radio24syv har opnået enorme resultater med meget, meget få ressourcer. Vi har vist, at det kan lade sig gøre at skabe noget enestående – og Radio24syv koster pebernødder i forhold til, hvad man har af penge andre steder i byen. Det må ikke gå til grunde,« siger Jakob Kvist.

Ifølge Jakob Kvist er Radio24syv ikke interesseret i at vende tilbage til den model, der var på bordet i sommeren 2018, da radioen tilkendegav, at den kunne leve med, at 50 procent af virksomheden blev flyttet til Vestdanmark - et tal, der med genåbningen af medieaftalen i februar endte på 70 procent.

»Det er rigtigt, at vi selv i sommeren 2018 sendte signaler om, at vi kunne leve med, at 50 procent af radioen blev flyttet til Jylland, men i dag vil jeg sige, at vi gik for langt ned ad den allé. Vi var så optaget af at redde radioen, at vi lod os trække for langt. At udflytte 50 procent er også for meget, og det handler ikke et øjeblik om, at man ikke kan lave god radio i Jylland, eller at det er umuligt at finde kilder, selv om det selvfølgelig er vanskeligere. Det handler alene om, at man vil ødelægge noget, der er bygget op, en velfungerende, kreativ arbejdsplads, som man ville kløve i to med risiko for, at den derfor ville blive ødelagt.

Vi ville i realiteten skulle starte en helt ny virksomhed, og det er svært, uanset om man man driver en radiostation, en fabrik eller et forlag. Vi ville simpelthen skulle starte forfra. Det var dét, der var på spil. Derfor er jeg nu på en bagvendt måde faktisk glad for, at kravet endte på 70 procents udflytning, for så er det fuldkommen umuligt, og så kunne vi træffe den rigtige beslutning og sige stop: Vi lukker.«

Men nu er der håb, siger Jakob Kvist, der helt og aldeles opfatter Dansk Folkepartis udstrakte hånd som »et oprigtigt ment udspil«:

»Jeg tror, Radio24syv overlever,« siger han.