Radikale vil ikke kontrollere daginstitutioner

Der skal være fokus på at forbedre det pædagogiske arbejde, men kvalitetsmålinger skal ikke offentliggøres, mener Radikales børne- og undervisningsordfører..

Foto: Linda Henriksen

Kvalitetsmålinger af vuggestuer og børnehaver skal ikke offentliggøres. Det mener Radikale Venstres børne- og undervisningsordfører Lotte Rod. Hun er dermed ikke på linje med børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), som ifølge Berlingske netop har iværksat en såkaldt temperaturmåling, der for første gang skal give forældre mulighed for at danne sig et reelt indtryk af kvaliteten i deres børns daginstitution.

- Vi får ikke noget ud af blot at beskrive nogle institutioner som dårlige. I regeringsgrundlaget har vi netop fået med, at de nationale test i folkeskolen skal være et internt pædagogisk redskab, og vi har fået fjernet rangordningen fra ministeriets hjemmeside. Derfor ville det være ærgerligt nu at indføre dem for daginstitutionerne, siger Lotte Rod.

Hun mener, at debatten om kvaliteten i daginstitutionerne ikke bør handle om kontrol og afrapportering. Men hun er enig med ministeren i, at evalueringen af kvaliteten skal blive mere systematisk.

- Vi skal gøre det, der virker. Det handler om synlig ledelse, om planlægning, og om at pædagogerne er dygtige til deres pædagogiske arbejde. Det skal være sådan, at hvis man vækker en pædagog om natten, skal vedkommende kunne sige, hvad der er strategien i hans eller hendes institution, siger Lotte Rod.

De Radikale har blandt andet foreslået, at de dygtigste pædagoger rekrutteres som konsulenter ude i institutionerne. De kan for eksempel videofilme arbejdet i institutionerne og inspirere pædagogerne med ny viden om børns udvikling.

- Vores daginstitutioner vokser ikke af, at politikerne skælder ud. Vi ved allerede, at de bedste daginstitutioner er der, hvor arbejdet er velorganiseret, og hvor børnene er opdelt i små grupper, siger Lotte Rod.

Berlingske Plus: Her er de bedste og de værste daginstitutioner

Via linket kan du købe adgang til Berlingskes indsamling af data om daginstitutionerne. Du kan se forskellige kvalitetsparametre og sammenligne daginstitutionerne i forhold til hinanden.