Radikale vil have mere saglige politikere

Folketingets formand finder forslaget 'mærkeligt'.

Margrethe Vestager, formand for de Radikale, præsenterer partiets 2020-plan på et pressemøde mandag d.30.maj 2011 på Christiansborg. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2011) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med, at politikere angriber navngivne forskere eller fokuserer mere på at kritisere andres politik end deres egen, mener de radikale folketingskandidater i København. De er gået sammen om »Ti Bud« for, hvordan man som politiker bør gebærde sig i debatten.

»Når vi politikere går ud og sviner eksperter til, eller når vi mundhugges i debatter, så er det på tide, at vi griber i egen barm,« siger Manu Sareen, der er topkandidat for de Radikale i København.

Partileder for de Radikale Margrethe Vestager er »begejstret«:

»Jeg oplever meget tit henvendelser fra vælgere, der siger: »Hold nu op. Kan I ikke snakke ordentligt til hinanden i stedet for,«« siger hun.

LÆS OGSÅ: Søren Pind om saglige politikere og De Radikale

Inden det kommende folketingsvalg lanceres en hjemmeside, hvor også ikke-radikale politikere kan gå ind og støtte kodekset, der blandt andet indeholder buddet: »Jeg går efter bolden, ikke personen, og bruger ikke min tid på at hænge andre politikere ud«.

En del af baggrunden for forslaget er den seneste tids debat om forskeren Marlene Wind, hvor blandt andre integrationsminister Søren Pind (V) på sin Facebook-side har langet hårdt ud efter forskeren og kaldt hende for »Marlene Halvvind«. Årsagen er forskerens udtalelser om den øgede toldkontrol, som hun har betegnet som valgflæsk, der appellerer til »den indre svinehund«.

Handler om god opdragelse

Folketingets formand Thor Pedersen (V) er enig i, at den politiske debat præges af for mange personangreb, men han mener for det første, at pressen i høj grad bærer en del af skylden. For det andet er et kodeks unødvendigt, da det i bund og grund handler om god opdragelse - eller mangel på samme - mener han.

Enten har man fået en god opdragelse og har lært, hvordan man opfører sig, eller også har man ikke. Det er noget mærkeligt noget at sige, at nu er der et specielt kodeks,« siger formanden.

EU-parlamentariker Morten Messerschmidt (DF) har i forbindelse med debatten om Marlene Wind foreslået et kodeks for, hvordan forskere udtaler sig, men han mener dog ikke, at et lignende kodeks for politikere er en god idé.

»Der er den forskel, at hvis politikere udtaler sig om noget, hvor de tydeligvis er i strid med faglighed eller gør sig uværdige, så har vælgerne muligheden for at fravælge dem ved det kommende valg. Derfor synes jeg, det er noget pjat at tale om et kodeks for politikere,« siger han.

Morten Messerschmidt mener, at politikerkodekset er en gimmick, der blandt andet skal sørge for, at Manu Sareen bliver valgt ind i Folketinget.

Manu Sareen ser Morten Messerschmidts kritik som et godt eksempel på det, han vil væk fra. »Bare det, at vi begynder at tillægge hinanden den slags motiver, er jo et eksempel på, hvordan kulturen har ændret sig.«