Radikale vil have bredt skatteforlig

De Radikale har netop fremlagt deres nye skatteudspil. I den anledning opfordrer partiets leder, Margrethe Vestager, statsministeren til at invitere alle Folketingets partier til forhandling om en skattereform.

De Radikale har netop afholdt deres årlige sommergruppemøde. De ønsker bl.a. en ny skattereform. Foto: Kristian Sæderup Fold sammen
Læs mere

Statsministeren skal droppe et gustent skatteforlig mellem partierne i VKO-blokken og i stedet indkalde alle Folketingets partier til forhandlingsbordet om en ny skattereform.

Sådan lyder opfordringen fra de Radikale, der netop har fremlagt deres eget bud på en skattereform, som skal lette skatten på arbejde ved blandt andet at fjerne bund-og mellemskatten og hæve grænsen for topskat. Skattelettelserne finansieres ved at øge de grønne afgifter og boligbeskatningen. »I stedet for at vi venter på, at Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative får lavet deres mere eller mindre gustne kompromis om, hvem der skal have skattelettelser, og hvornår de skal have dem, så synes vi, at det ville være mere enkelt, hvis alle partier kom med deres forslag på et forhandlingsbord,« sagde de Radikales leder, Margrethe Vestager, på et pressemøde i går i forbindelse med partiets sommergruppemøde ved Fredensborg.

»Årsagen til, at vi siger det nu, er, at alle partier har et stort behov for at fortælle om alle de gode ting, de vil med den offentlige sektor. Der skal flere hænder til, og det, tror jeg, er rigtigt. Men der er bare det ved det, at det kan man ikke gå ud og love, hvis man ikke samtidig siger, hvor arbejdskraften skal komme fra, og derfor bliver man nødt til at kunne finansiere sine udspil. Ikke kun med penge, men også med arbejdskraft,« fortsætter hun.

Opfordringen til et bredt skatteforlig kommer netop som Margrethe Vestager har meldt ud, at hun ikke går efter statsministerposten ligesom hendes forgænger, Marianne Jelved gjorde.

»Det vigtigste er, at vi får en ny regering og en ny politik, og så må personspørgsmål komme i anden række,« sagde den nye radikale leder.

På pressemødet meldte Margrethe Vestager også ud, at det ikke længere er sikkert, at partiet overhovedet vil pege på enten Helle Thorning-Schmidt (S) eller Anders Fogh Rasmussen (V) som statsminister inden et folketingsvalg.

»Vi har forberedt os selv på, at vi kan komme i den situation, hvor vi ikke kan pege på nogen bestemt på forhånd,« sagde hun og fortsatte:

»Det er et udtryk for rettidig omhu. Vi går stadig efter at ville pege, men vi lover det bare ikke.«