Radikale vil etablere fælleseuropæisk datatilsyn

Tilsynet skal blandt andet kunne konfrontere den amerikanske efterretningstjeneste NSA med indsamlingen af metadata, siger partiets spidskandidat. S og V vil gerne være med noget af vejen.

»Det er vigtigt at finde en form for jurisdiktion i det her, hvor data svømmer frem og tilbage mellem kontinenter. Når borgerne bliver krænket, skal vi finde en måde at beskytte dem på,« siger de Radikales Morten Helveg-Petersen, som mener, at Datatilsynet herhjemme også bør have flere ressourcer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europæerne skal have en fælles myndighed, der kan repræsentere dem, når deres data er blevet misbrugt, eller deres rettigheder på anden vis er blevet krænket online. Det mener de Radikales spidskandidat til Europa-Parlamentet, Morten Helveg Petersen, der altså ikke finder, at de nationale datatilsyn i medlemslandene er tilstrækkelige.

»Man skal som EU-borger kunne rette henvendelse til et uafhængigt europæisk datatilsyn. Det er vigtigt at finde en form for jurisdiktion i det her, hvor data svømmer frem og tilbage mellem kontinenter. Når borgerne bliver krænket, skal vi finde en måde at beskytte dem på,« siger han og tilføjer, at Datatilsynet herhjemme også bør have flere ressourcer.

Han ser spørgsmålet om datasikkerhed som en af de vigtigste opgaver for det kommende Europa-Parlament, der vælges ind 25. maj. Den amerikanske whistleblower Edward Snowdens oplysninger om omfattende indsamling af metadata har været med til at sætte fokus på nødvendigheden, siger han.

»De oplysninger, der er kommet frem i sagen om Snowden, viser, at der er brug for et styrket europæisk datatilsyn, så europæiske borgere og brugere kan påtale og påklage, at deres rettigheder er blevet krænket. Der er meget, der tyder på, at borgernes rettigheder er blevet krænket i forhold til NSAs indsamling af metadata,« siger han.

Hvis vi havde et fælles europæisk datatilsyn, burde det så på borgernes vegne klage direkte til NSA over indsamlingen af metadata?

»Ja. Så burde tilsynet rejse sagen over for de amerikanske myndigheder. Når Obama nu siger, at der ikke er nogle amerikanske borgere, der er blevet udsat for overvågning, så står vi andre og tænker: Hvad med alle os andre? Hvis man kan påtale det over for en europæisk myndighed, som kan tage det op med de amerikanske myndigheder, så er vi allerede kommet et stykke vej,« siger han.

»Den nye olie«

EU har for længst taget hul på at forme et mere moderne såkaldt databeskyttelsesforordning, hvor der dog fortsat er en række tekniske emner, som diskuteres. Forhandlingerne foregår løbende, og næste skridt er, at det skal diskuteres på ministerniveau i juni. Venstres kandidat til europaparlamentsvalget, Jens Rohde, støtter stærkt op om at få en europæisk paraplymodel over de nationale europæiske datatilsyn.

»Dine personlige data som menneske er det nye olie, det nye guld, de nye diamanter. Nu prøver vi jo at lave en dataforordning, og i den forbindelse vil det være en god idé, at vi også fik et fælles datatilsyn. Det lyder særdeles fornuftigt. Det er en idé, der fortjener en konstruktiv modtagelse,« siger han.

Han tilføjer, at diskussionen om Snowden bør foregå inden for rammerne af direkte politiske drøftelser. Det er Socialdemokraternes Christel Schaldemose enig i. For hende er det også vigtigt at påpege, at der vil være en række ting, som ikke kan harmoniseres landene i mellem. Hun ser det derfor for sig som en opt-in-model, hvor medlemslandene selv kan bestemme, hvilke dele af tilsynet de ønsker at deltage i.

»Hvis det giver mening at flytte nogle kompetencer til et europæisk niveau, så er jeg med på det. Men der er helt sikkert også ting, jeg ikke mener, man bør flytte fra Danmark,« siger hun.